Extrajobb vid studieledighet

2017-09-30 i Studieledighet
FRÅGA
Hej!Jag arbetar i vanliga fall i Kommun. Är nu studieledig. Har jag rätt att ha ett extrajobb hos en annan arbetsgivare under studietiden? Har min arbetsgivare rätt att neka mig?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då din fråga rör ledighet från arbete på grund av studier finns bestämmelser kring detta i lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Förutom denna lag kan även kollektivavtal påverka situationen, då det i frågan inte nämns något kollektivavtal omfattar svaret bara vad som gäller enligt lag.

Enligt lag om arbetares rätt till ledighet för utbildning kan man ha rätt till ledighet för att studera ( lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning 1 § ). Rätt att vara ledig för att studera har man enligt lagen om man har varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader eller minst tolv månader de senaste två åren ( lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning 3 § ). Enligt lagen har man bara rätt att använda ledigheten till att studera och om man till exempel arbetar hos en annan arbetsgivare under denna tiden finns det en risk för att man bryter mot sitt anställningsavtal. Det du kan göra i denna situationen om du trots allt vill ha ett extrajobb hos en annan arbetsgivare är att du försöker komma överens med kommunen där du arbetar. Om ni kommer överens om något är det dessutom bra om ni tillsammans kan skriva ett avtal om detta så att både du och arbetsgivaren tydligt kan se vad ni har kommit överens om.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Mvh

Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Studieledighet (137)
2021-07-23 Fråga rätt till tjänstledighet för att studera
2021-05-08 Kan man kräva att få arbeta om man är heltids tjänstledig för studier?
2021-04-27 Condictio indebiti, åternetalning av felaktigt utbetald lön
2021-04-13 Kan jag söka ett annat jobb under tiden jag är tjänstledig för studier

Alla besvarade frågor (94413)