Ett körkortstillstånd kan blir återkallat p.g.a fortkörning

2017-07-22 i Trafikbrott
FRÅGA
Om jag blir fäld för fortkörning med min a traktor. Vad händer med mitt körkortstillstånd för vanlig personbil?Blir mina föräldrar bestraffade?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Om du blir dömd för fortkörning finns det risk att ditt körkortstillstånd blir återkallat om händelsen inte kan anses som ringa (se 5 kap. 3 § 4 p. körkortslagen). Detta gäller även för körkortstillstånd trots att det bara står körkort i lagtexten (se 5 kap. 2 § körkortslagen). Om fortkörningen inte varit allvarlig är det möjligt att du får behålla ditt körkortstillstånd. Men om tillståndet blir återkallat kan det bli aktuellt med en spärrtid på mellan en månad och tre år (se 5 kap. 6 § körkortslagen), under den tiden kan du inte få ett nytt körkortstillstånd. Spärrtidens längd beror på hur allvarligt trafikbrottet varit.

Dina föräldrar kan inte straffas för ett brott du har begått.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94627)