Ersättning för utebliven rast

2021-03-31 i Rast
FRÅGA
Hej!Vilken ersättning gäller om jag inte har möjlighet att få min rast som jag ska enligt följande exempel:Jag har inte möjlighet att gå på rast efter 5 h. Rasten blir förskjuten till efter 5 h.Har jag rätt till ersättning för att jag inte fått rast efter 5 h? Vilken typ av ersättning isf?Jag har inte möjlighet alls att gå på rast på hela passet. Har jag rätt till ersättning för att jag inte fått rast under hela passet? Vilken typ av ersättning isf?Jag får inte 30 minuter rast. Rasten kanske bara blir 15 min.Har jag rätt till ersättning för att jag inte fått 30 min rast? Vilken typ av ersättning isf och för hur lång tid?MVHErik
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det framgår inte utav frågan vilken typ av anställningsform du har men jag utgår från att du har en timanställning då månadslön inte specificerar raster på samma sätt. Om jag missuppfattat omständigheterna får du gärna höra av dig till oss igen!

På rasten behöver du inte stå till din arbetsgivarens förfogande därför får du inte heller betalt för den tid du är på rast. Detta inenbär att om du inte får 30 min rast som du har rätt till så blir din ersättning att du får betalt för den halvtimmen istället för att det annars skulle göras avdrag. Detsamma gäller om du skulle få 15 min rast istället för 30 min, då är det endast 15 min som kommer undantas från betald tid (15 § arbetstidslagen).

Jag hoppas detta besvarade din fråga!

Hälsningar,

Sara Hrnic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rast (95)
2021-08-19 Har man rätt att sluta tidigare istället för att ta rast?
2021-08-08 Måste jag ha uppsyn över arbetsplatsen under min rast?
2021-08-08 Har arbetsgivaren rätt att begära att jag ska jobba 9 timmar utan rast?
2021-07-26 Rätt till OB och rätt till rast?

Alla besvarade frågor (96612)