Ersättning för normalt slitage i ugn

2017-06-01 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Räknas fastbränt fett i ugnen som normalt slitage i en hyresrätt när man ska flytta ut och ha städbesiktning på den? Och i såfall ingår ugnsplåtar i det också eller det är bara själva ugnen? För min hyresvärd anser att jag ska betala för fastbränt fett i ugnen och på plåtarna.Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om hyrestagares rättigheter och skyldigheter finner du i 12 kap. Jordabalken (här). Hyresgäster är skyldiga att väl vårda lägenheten och ersätta skador som uppstår genom vårdslöshet eller försummelse (12 kap. 24 § st. 1 JB).

Som du helt korrekt identifierat har hyresgäster dock rätt till "normalt slitage", eller, som det ofta kallas, "sedvanligt bruk". Överlag kan sägas att väldigt mycket faller in under kategorin sedvanligt bruk. Som exempel på sådant som bedömts vara sedvanligt bruk kan nämnas slitna golvytor och till och med rökning inomhus (!). Som exempel på sådant som faller utanför begreppet kan nämnas spruckna handfat. Utan närmare kunskap om situationen skulle jag vilja säga att fastbränt fett i ugn och på plåtar troligtvis faller in under begreppet sedvanligt bruk eftersom det knappast är något resultat av försummelse eller någon "onormal" aktivitet i hemmet.

Hoppas att svaret är till hjälp och tveka inte att höra av dig ifall du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?