Ersättning efter vinst i tvistemål

Hej,

Jag har vunnit ett tvistemål. När kan jag räkna med ersättning? Ska jag vänta tills de tre veckorna gått och domen vunnit lagakraft eller ska jag redan idag skicka över bankkontouppgifter samt uppställning för hur jag räknat fram beloppet (kapitalbelopp, rättegångskostnader, samt räntesaldo enl. räntelagen 6 §) ?

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Kronofogden som exekutiv myndighet

För att verkställa domen, se till att det som har beslutats i tingsrättens dom blir genomfört, kan du ansöka om utmätning hos Kronofogdemyndigheten då du nu har en så kallad exekutionstitel (domen), 1 kap 1 § och 3 kap 1 § Utsökningsbalk (1981:774), UB, se här https://lagen.nu/1981:774

Precis som du själv skriver, måste du vänta tills domen har vunnit laga kraft för få ansöka om utmätning hos Kronofogdemyndigheten, 3 kap 3 §, UB. Anledningen till att du måste vänta är för att ge den förlorande parten en chans att överklaga domen till Hovrätten.

Sammanfattningsvis

Domen i sig själv betyder inte att du kommer att få betalt direkt, om du inte har fått det tidigare. Tyngden i domen ligger i att den när den vunnit laga kraft, blir den en exekutionstitel så att Kronofogden kan hjälpa dig att driva in skulden till dig om motparten, trots dom, fortfarande inte betalar.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia WigströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo