Ersättning av Stockholms stad pga ojämn trottoar?

FRÅGA
ramlat 2 juni på väg från stockholms universitet till gymmet på sveavägen. trottoaren var ojämn och jg fullkomligt flög. 3 men hjälpte mig kommer på fötterna och jag konstaterade att jag inte kunde lyfta min arm. var på akuten den kvällen och sedan 2/6 har jag haft mycket smärta. har nu opererats för en ordentlig skada i axeln pga fallet. är stockholmsstad skyldig? jag hade inte en mobil i handen när jag gick, platta skor och var koncentrerad. har vittnen som hjälpte mig men ingen jag har talat med efter olyckan. har inte hellre tagit några bilder på trottoaren. sorry om jag skriver slarvigt men jag har en axellås i 6 veckor så det är pekfinger valsen med fel hand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Rätt till skadestånd?

Om trottoaren bedöms som felaktigt underhållen så kan du få skadestånd enligt 3 kap. 2 § skadeståndslagen pga försummelse vid myndighetsutövning (första stycket).

Belopp

Enligt 5 kap. 1 § skadeståndslagen ersätts sjukhuskostnader, förlorad inkomst pga skadan och i vissa fall lidande (se Trafikskadenämndens tabeller för referens).

Hur du kan gå vidare

Du kan skriva till Stockholm stad och förklara läget såsom du gjorde för mig och att du vill ha skadestånd enligt nämnda paragrafer. Jag kan inte ge ett svar på hur utfallet blir utan samtliga omständigheter och även då är det en bedömningsfråga om Stockholms stad varit försumliga eller om det var en självvållad olycka.

Om du inte får skadestånd vid begäran och fortfarande tycker att du bör få det, så kan du gå vidare med en stämningsansökan till Stockholms förvaltningsrätt. Maila gärna oss på info@lawline.se eller kontakta vår juristbyrå om du är osäker eller behöver vidare rådgivning i målet.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd på grund av fel på väg etc. (56)
2021-04-19 Halkar på kommunens mark, skadestånd?
2021-02-26 Skada till följd av halka.
2021-01-15 Ersättning om man halkat utanför fastighet
2021-01-14 Bostadsrättsföreningens ansvar vid personskada utanför

Alla besvarade frågor (94363)