Enskild egendom som blandas med giftorättsgods

2016-03-10 i Bodelning
FRÅGA
Ett äktenskapsförord anger att aktier ska vara enskild egendom. Aktierna är nu sålda och köpeskillingeninsatt på ett annat ab konto. Är köpeskillingen fortfarande enskild egendom även om det konto som pengarna satts in på i går i giftorättsgods.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köpeskillingen som du erhöll för aktierna utgör s.k. "surrogat" för aktierna och eftersom aktierna var enskild egendom så blir även köpeskillingen enskild egendom enligt 7 kap. 2 § andra stycket Äktenskapsbalken (ÄktB).

Endast det att du sätter in köpeskillingen på ett konto som ingår i giftorättsgodset så innebär det inte per automatik att pengarna förlorat sin karaktär av enskild egendom. Om man kan urskilja de pengar som du satt in på kontot från övriga medel som eventuellt finns där så utgör de fortfarande enskild egendom. Dock om kontot i fråga används för löpande transaktioner av båda makarna så försvårar det urskiljningen av dina pengar. Enligt NJA 1992 s. 773 förlorar då pengarna sin karaktär av enskild egendom eftersom man inte kan skilja på den enskilda egendomen och övriga medel på kontot. Dock om det förs noggrann bokföring över kontots transaktioner som gör att man kan skilja mellan de pengar som utgör enskild egendom och övriga medel på kontot så är dina pengar fortfarande enskild egendom.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2641)
2020-10-20 Hur mycket av bostadens värde får jag vid en separation om jag gett min sambo 90% av lägenheten i gåva?
2020-10-16 Vilken egendom ska ingå i bodelningen vid en skilsmässa?
2020-10-13 Kan ett arv ingå i en bodelning?
2020-10-11 Lösa ut partner ur bostad vid bodelning

Alla besvarade frågor (85191)