Ena makens lån inför bodelning
Hej, om min man tar lån efter att vi har separerat och inte klarar att betala, blir jag betalningsskyldig på något sätt för att vi fortfarande är gifta?
Eller är hans lån hans?
Lawline svarar
Hej,
Tack för din fråga!
Mellan dig och din man gäller lagen äktenskapsbalken. Enligt den lagen så ska bodelning ske när ni skiljer er, detta enligt 9 kap 1 §. Bodelningen ska enligt 2 § göras den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Alltså, om ni hann lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad innan din man tog sitt lån så är hans lån hans och därmed påverkas du inte alls av hans lån.
Om däremot din man tog lånet före det att ni lämnat in en ansökan om äktenskapsskillnad så kan lånet påverka dig. Detta beror på att ni vid bodelning delar upp giftorättsgods, enligt 10 kap 1 § i samma lag. Vid bodelningen så delar ni upp det som ni äger tillsammans (genom att få halva värdet var) och resterande egendom, bland annat gåvor, skulder, arv hör till den person det avser då sådant inte anses vara giftorättsgods. Din mans giftorättsgods kommer alltså att minska i och med att han tagit ett lån som måste dras av från hans giftorättsgods. I och med att ni i slutet av bodelningen ska dela upp allt så att ni får lika mycket var så innebär det att exempelvis om din mans lån har lett till att du har mer värde i ditt giftorättsgods än vad han har, så ska du ge honom så mycket så att ni har lika mycket var i värde, detta enligt 11 kap 2,3 § §. Därav kan lånet påverka dig negativt.
Om det är så att din man tagit ett lån som inneburit att du kommer bli tvungen att ge honom en del av ditt giftorättsgods till honom för att ni ska ha lika mycket på slutet, kan du hävda att situationen är oskälig. Detta enligt 12 kap 1 § i lagen. Det här kan leda till att ni inte får behålla lika mycket egendom, utan att du får behålla mer än honom just i och med att han tagit ett lån precis innan ni separerat. Det krävs då att lånet visat sig vara en oskälig händelse utifrån er situation och omständigheterna i ert fall, exempelvis att lånet påverkat dig negativt och er ekonomiska situation.
Ett annat alternativ för er är att upprätta ett föravtal, enligt 9 kap 13 §. Då avtalar ni om hur er kommande bodelning ska gå till. Om din man går med på detta, kan ni alltså komma överens om att hans lån inte ska tas upp i bodelningen. Det krävs för att föravtalet ska ha verkan vid bodelningen att båda ni har skrivit under avtalet.
Hoppas mitt svar har varit till någon hjälp!
Med vänlig hälsning,