En anställd har sagt osanna saker om mig i vår Facebook-grupp, kan jag polisanmäla det?

Hej !

Johannes Eder heter jag och jag driver bageri i Stockholm.

En av våra tjejer som är anställd som butikspersonal har uppförd sig märklig på sistone som jag skulle vilja få lite information om.

Hon har från början av hennes anställning visat dålig respekt för sin närmaste chef som är personal och butiksansvarig. Hon har inte kunnat acceptera hennes chefs beslut och det har blivit konflikt ganska ofta.

Nu var jag tvungen att prata med henne i enrum. Jag talade om för henne att hon är anställd som butikssäljare och inget annat. Och hon kan inte provocera fram konflikt hela tiden genom att missakta och strunta i hennes närmaste chefs direktiv.

Samtalet gick lugnt till från min sida där jag bara la fram fakta. Dessutom berömde jag henne att hon är duktig och uppskattat av kunderna. Nu skickade hon majl till mig och gjorde ett inlägg med samma innehåll på vår interna personal facebook grupp.

Hon skrev där att hon inte vågar komma tillbaka till jobbet för jag utsatte henne för grövsta kränkningar. Dessa grova kränkningar har jag utsatt henne för vid flera tillfällen skriver hon.

Det är naturligtvis lögn och resten av vår personal har jobbat länge hos oss och dom känner mig att jag inte är den typen människa.

Hela personalstyrkan fick läsa från henne att jag är en mobbare som utsätter sin personal för grova kränkningar. Kan jag polisanmäla henne för förtal på grund av det?

Tackar vänligast för svar i ärendet. Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av din fråga att döma verkar det som att det är fråga om ett så kallat ärekränkningsbrott.

Förolämpning

Skulle det vara så, att personen har sagt kränkande saker direkt till dig, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förolämpning" (5 kap. 3 § brottsbalken).

Förtal

Förhåller det sig istället så, att personen säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Detta är vad som krävs för förolämpning respektive förtal.

Åtgärd

I detta fall tycks förtal vara mest relevant. Hennes agerande har förvisso riktats direkt mot dig, samtidigt som till andra, varför eventuellt båda brotten kan aktualiseras. Av frågan förstår jag det dock som att det är fråga om ett agerande, som möjliggör att du utsätts för missaktning. I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo