Ej utbetald lön utgör allvarligt avtalsbrott

FRÅGA
Hej, jag har nyligen avslutat min anställning och har fått en slutlig lönespecifikation, men företaget har inte betalat ut lönen.De har sagt att de inte vet när man kan betala mig. Hur går jag till väga? Mitt gamla företag har vid flera tillfällen inte betalat deras skulder så jag är inte hoppfull att de kommer att betala mig om jag inte tar till rättsliga åtgärdgärden. De har heller inte betalt in min tjänstepension enligt mitt avtal.Tack på förhand.
SVAR

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det verkar som att du har försökt samtala med din arbetsgivare om situationen. Jag rekommenderar att du vänder dig till facket om du är ansluten. Om du inte är ansluten eller om inga framsteg görs då heller, kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande här. Om KFM inte lyckas driva in skulden åt dig, kan du vända dig till domstol för att antingen försätta företaget i konkurs och därefter försöka driva in din lön eller genom att skicka in en stämningsansökan. Dina chanser att vinna målet är mycket stora utifrån de förutsättningar du har angivit i din fråga.

Utöver att kräva att få din lön, kan du göra gällande ekonomiskt och allmänt skadestånd. Dels för merkostnader som kan styrkas med summor samt för den kränkning som det har medfört dig. Det allmänna skadeståndet representerar ingen faktiskt förlust, utan ses mer som en sanktion för arbetsgivaren. Du kan också kräva att få ränta på pengarna.

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din arbetsgivare igen. Skicka gärna ett brev och framför att han eller hon har begått ett allvarligt avtalsbrott eftersom arbetsgivarens viktigaste uppgift är att utbetala lön för utfört arbete. Om du inte vinner framgång, så tycker jag du ska vända dig till KFM och därefter tingsrätten.

För att styrka din rätt, kan du hänvisa till 38 § lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) och 6 § räntelagen (1975:635).

Behöver du hjälp med att upprätta en juridisk korrekt text eller annan hjälp i ärendet, får du gärna vända dig till oss på info@lawline.se så hjälper vi dig.

Vänligen

Soroosh Parsa
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (705)
2020-11-30 Vad gäller angående förhandlingsskyldighet vid uppsägning utan kollektivavtal?
2020-11-30 privatmobil i tjänst
2020-11-25 Diskriminering på arbetsplats
2020-11-25 Uppsägning, omplacering och arbetsgivarens arbetsledningsrätt, ev. diskriminering

Alla besvarade frågor (86862)