Ej kallad till bouppteckning

FRÅGA
är det lagligt om en förvaltare ej meddelar alla arvtagare om bodelning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som du undrar vad man kan göra när dödsboets förvaltare inte har kallat dig som arvinge till bouppteckning.

Om arvinge inte kallats ska arvskiftet göras om

Om det är så att du är arvinge till arvlåtaren krävs det att du kallas till bouppteckningen då du är dödsbodelägare, 18 kap 1 § och 20 kap 2 § ärvdabalken. Då du inte blivit det måste arvskiftet göras om. Om en delägare inte blivit kallad ska det göras en tilläggsbouppteckning. Man behöver inte göra om allt i bouppteckning, utan man ska bara berätta hur de nya uppgifterna avviker från den ursprungliga bouppteckningen. I övrigt är det samma formkrav, alla ska kallas till bouppteckningssammanträdet (igen), det ska finnas en bouppgivare och så vidare. Och sen ska arvskiftet göras om så att du får din del av arvet.

En fordran preskriberas tio år efter tillkomsten, 16 kap 4 § ärvdabalken. Så du har tio år från arvskiftet godkändes på dig att hävda din rätt till arvet.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95739)