Dubbla efternamn

2017-07-31 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
HejHar en son sedan ett tidigare äktenskap som gick i kras innan födseln. Har sedan 2009 enskild vårdnad. Är nu omgift (juli 2017) och vi har haft många diskussioner kring namn och det är viktigt för sonen att få vara en del i den nya familjen genom att vi alla ska ha samma efternamn. Dock vill både han och jag att biologisk faders namn ska kvarstå om god kontakt uppstår i framtiden. (Har inte mötts sedan 2009) Hur gör jag?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om namn regleras i lagen om personnamn (se lagen här). Jag uppfattar det av din fråga som att din son idag bär sin biologiska pappas efternamn och kommer därför besvara frågan utefter det.

I och med att du har enskild vårdnad får du själv bestämma gällande din sons efternamn (se om vårdnadshavarens rättigheter och skyldigheter i 6 kap 11 § föräldrabalken här). Om du och din son väljer att han ska byta till ditt nya efternamn måste den biologiska pappan däremot godkänna bytet eftersom att sonen i nuläget bär hans efternamn. Alternativt att en domstol förklarar att bytet av efternamn är förenligt med barnets bästa (34 § i lagen om personnamn).

Sedan den 1 juli i år är det dock möjligt att ha dubbla efternamn (20 §). Din son kan alltså ha kvar sitt nuvarande efternamn och lägga till det efternamn som du bär (9 §). Med tanke på att både du och din son vill att den biologiska pappans namn ska kvarstå men även att han ska ha samma efternamn som dig kanske dubbelt efternamn är det bästa lösningen i det här fallet. Hur ni byter eller lägger till efternamn kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1355)
2021-12-05 Privat skylt på brygga
2021-12-01 Hur får man tag på målnummer från migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen?
2021-11-30 Är det en plikt att rösta i Sverige?
2021-11-30 Vad händer om man blir påkommen med en mobil på anstalt?

Alla besvarade frågor (97671)