FrågaÖVRIGTÖvrigt03/06/2024

Dubbelförsäkrad av misstag - kan försäkringspremierna krävas tillbaka?

Hej! Min man har under nästan 3 årstid betalt via autogiro ca.: 7000kr till Ica Försäkringar. Jag var i kontakt med dem idag, när vi upptäckte att vi även var försäkrade i Folksam. Nu till min fråga: Kan vi kräva tillbaka dessa pengar? 


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om det är möjligt att kräva tillbaka de försäkringspremier som ni har betalat till ICA Försäkringar för den/dem perioder som ni samtidigt har varit försäkrade hos Folksam för samma intresse.

Dubbelförsäkring 

Det som ni har “råkat ut för” kallas för dubbelförsäkring (6 kapitel 4 § Försäkringsavtalslagen). Detta innebär att ni har varit försäkrad för samma intresse hos två olika försäkringsbolag. Dubbelförsäkring är tillåtet i Sverige och det innebär att ersättning kan utgå från båda försäkringsbolagen om ni skulle drabbas för en skada som försäkringarna täcker. Det är dock inte möjligt att erhålla mer ersättning än kostnaderna för skadan. Detta innebär att man inte kan få ersättning två gånger för samma skada för att man har en dubbelförsäkring förutsatt att det inte rör sig om en olycksfallsförsäkring eller livförsäkring.

Kräva tillbaka försäkringspremierna 

I och med att möjligheten till dubbelförsäkring finns, har ICA Försäkringar ingen rättslig förpliktelse att betala tillbaka de försäkringspremier som ni har betalat till dem samtidigt som ni har varit försäkrade hos Folksam. Det går att vara dubbelförsäkrad och det är alltid den försäkrades ansvar att meddela att man vill avsluta en försäkring om man till exempel ska byta försäkringsbolag med undantag för bilförsäkringen.

Vidare har försäkringsbolagen ingen skyldighet att kolla upp om du samtidigt har en annan försäkring eller avsluta din tidigare försäkring (såvida du inte har lämnat fullmakt om att avsluta din tidigare försäkring). Situationen ändras heller inte för att betalningarna skett via autogiro då detta är en betalningsmetod som man som kund själv godkänner om man inte vill betala premierna manuellt.

Sammanfattning 

Det finns tyvärr inget rättsligt stöd för att få tillbaka premierna som har betalats till ICA Försäkringar. Det kan dock vara värt att prata med ICA Försäkringar för att ta reda på hur de löser denna typ av problem internt. Min rekommendation är att du snarast möjligt avslutar den försäkring du inte önskar behålla.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Hiwen Ulusoy Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Övrigt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000