Droppshipping och avtal

2021-07-31 i Avtal
FRÅGA
IMMATERIALRÄTTHej, jag har tänkt på att starta en droppshipping hemsida och forum där jag kommer att länka till kläder, skor och leksaker från Kina. Alltså planerar jag inte att köpa och sälja utan endast refferera eller beställa åt mina besökare till de kinesiska sidorna, förmodligen kommer jag inte äns ta ut en vinst utan mer något att göra som en hobby eller tjänst men om jag gör det blir det kanske 1% påslag per vara. Kan jag hamna i problem för detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Att du skulle hamna i problem gällande detta har jag väldigt svårt att se. Om du startar droppshipping via shoppify eller liknande sidor så har ju dem redan tillgängliga leverantörer knutna till dem, alternativt att de är behjälpliga med avtal mellan dig och tillverkaren av kläderna osv. Så länge de finns ett avtal mellan dig och tillverkaren, och mellan dig och leverantören (eller om tillverkaren åter sig också att leverera) så ska det inte vara någon fara för dig rent juridiskt. Detta är rent avtalstekniska aspekter som gäller, vilket för den mestadels består av olika principer inom avtalsrättens område. Detta medför att det då inte finns någon specifik lag som reglerar hur olika situationer ska hanteras, utan detta regleras ofta direkt i avtalet i fråga.

Men som sagt, så länge du har ett avtal om att du har tillåtelse av tillverkaren genom avtal att sälja deras produkter åt dem till konsumenter, så ser jag inget problem i den här situationen.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Oscar Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1536)
2021-09-22 Kan man avtala om en rätt att återfå en skänkt häst?
2021-09-21 Vad gör jag om fullmäktigen inte vill återställa fullmakten?
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt

Alla besvarade frågor (95801)