Dömd för smugglingsbrott, kan jag resa till USA?

2019-11-27 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Jag har dömts för medhjälp till grov smuggling dom samhällstjänst 120 timmarJag lånade ut mitt brobiz till en bekant viket jag dömdes förKan detta påverka min resa till USA
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svenskar omfattas av Visa Waiver Program, ett program som tillåter att vissa medborgare reser in i USA utan att behöva ansöka om visum. Detta innebär att man som svensk vanligtvis inte behöver ansöka om visum för att få resa in i USA. Istället krävs att man ansöker om ett inresetillstånd, genom en ESTA-ansökan. I denna ansökan ska man svara på om man tidigare blivit dömd för något brott som innefattar "moralisk skändlighet". Vad som omfattas av begreppet "moralisk skändlighet" är dock inte helt tydligt då det är ett rätt svårtolkat begrepp. Jag kan inte helt utesluta att grov smuggling skulle kunna utgöra ett hinder mot att få inresetillstånd.

Det finns dock undantag som medger att man ändå kan få inresetillstånd, trots att man begått sådana brott. Man kan t.ex fortfarande få inresetillstånd om man dömts för ett brott vars maxstraff inte överstiger ett års fängelse och man inte dömts till mer än sex månaders fängelse. Vidare kan man också få inresetillstånd om man var under 18 år när brottet begicks och det gått mer än fem år sedan dess. För grov smuggling är straffskalan fängelse lägst sex månader och högst sex år. Undantaget ovan blir alltså inte aktuella i ditt fall då grov smuggling har mer än ett års fängelse med i straffskalan. Hur länge sedan brottet begicks framgår inte av din fråga, varför jag inte kan ta vidare ställning till denna omständighet.

Det finns en annan möjlighet att få åka till USA och det är att ansöka om ett turistvisum. Vid ansöker om ett turistvisum kommer kallas man till en intervju på den amerikanska ambassaden. Under intervjun kommer får man berätta om sitt brott och omständigheterna kring detta. Det görs en individuell bedömning i varje fall för om personen ändå kan anses lämplig att få åka till USA trots dömd för brott eller andra omständigheter som försvårar ansökan om visum.

Jag rekommenderar att du påbörjar din visumansökan i god tid, då det kan ta lång tid att få både svar om ett ESTA och ett beviljat turistvisum, vilket kommer ta ännu längre tid att ansöka om på grund av intervjun.

Om du har fler frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Vänligen,

Jennifer Embretsen
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2397)
2020-08-04 Vittnens straffrättsliga ansvar i en rättegång
2020-08-02 Hur sker gallringen från belastningsregistret?
2020-07-31 Är fällknivar utan egg olagliga?
2020-07-31 När gallras misstankeregistret?

Alla besvarade frågor (82613)