Dömd för ringa narkotikabrott – kan min flickvän fortfarande arbeta som väktare?

2019-05-23 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hejsan, jag dömdes för ringa narkotikabrott för några år sedan, fick en dagsböter och pricken är nu borta. Är det okey för tjejen jag träffar att ändå vara väktare då eller kan det bli ett problem?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att du blivit dömd för ringa narkotikabrott bör, särskilt som du skriver att det var flera år sedan och att din prick i belastningsregistret är borta, inte kunna påverka din flickväns möjligheter att få/fortsätta arbeta som väktare.

När du skriver "tjejen jag träffar" tolkar jag det som att ni inte är sambos. Men även om ni är/planerar att bli sambos ska det inte, förutsatt att du inte fortsätter begå nya brott, vara några problem.

Vänlig hälsning

Emilia Skantsi Flood
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Detta svaret är väl inte helt korrekt? I det aktuella fallet absolut, men vid exempelvis anställning till polisen och de högre säkerhetsklasserna kan väl tex en sambos kriminella historia påverka huruvida man blir godkänd eller inte och därigenom påverka om man får jobbet eller ej. Då påverkar ju ens eget beteende/historia/leverne någon annans möjlighet att utöva ett visst yrke.
2019-05-24 10:59
hej. väktarbolagen blir bekymrade ifall en anställd har "illa" umgänge och kan vidta åtgärder. men det ska nog vara grövre än det du gjort. mvh
2019-05-24 11:00
Hej, Mitt svar var nog inte helt tydligt. Jag borde förstås ha specificerat att jag med flickvän inte avsåg en persons sambo. Ett kriminellt umgänge kan absolut påverka bedömningen av om en person finnes lämplig för en viss typ av anställning. Vad jag menar med att det personen i fråga har gjort inte, enligt svensk rätt, kan påverka tjejens möjlighet att utöva ett visst yrke är förstås inte att ett tidigare kriminellt förflutet aldrig kan påverka en närståendes möjlighet att utöva ett visst yrke utan den dom som det här var fråga om inte kunde göra det.
2019-05-24 11:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2205)
2019-09-22 Vilket brott kan jag bli anmäld för?
2019-09-20 Är det hets mot folkgrupp att göra narr av asexualitet?
2019-09-19 Hur skaffar jag ett kontaktförbud mot en person?
2019-09-19 Kan man dömas i efterhand för en handling som var straffbelagd när den begicks, men nu är laglig?

Alla besvarade frågor (73018)