Dömd för rattfylleri - vad gör jag nu?

2017-04-13 i Domstol
FRÅGA
Jag har dömts till rattfylleriJag hade nyligen opererats för prostatacancerFick svår urinläckage efter op.Var hos vänner. Drack 4glas vin.på kvällenInget efter 22 00. Jag ville minska läckaget så jag intog minimalt med vatten12 timmar efter sista glaset blåste jag 0,18I tingsrätten lämnade jag studier och publikationer som bevisar att konc i utandningsluft blir mycket högre än intagen alkohol när man har vätskebristNFC har senare verifierat Jag dömdes trots bevisen att jag inte kunde veta att utandningsprovet blir högre vid vätskebristI domslutet accepteras att jag hade vätskebrist men man nonchalerade den vetenskapliga dokumentationenEn studie visar på 75% högre koncentration vid vätskebrist än i normal vätskenivåIngen instans tar hänsyn till vetenskapliga publikationer. Vad göra
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När du har fått en dom från tingsrätten och du anser att den är oriktig kan du få din dom prövad av hovrätten om du överklagar tingsrättens dom. Detta måste du göra senast tre veckor efter att du blev meddelad om domen (51 kap. 1 § Rättegångsbalken). Sista dag för överklagande finns dessutom angiven i domen. Det framgår av 51 kap. 4 § Rättegångsbalken att din överklagan måste innehålla:

1. Vad i domen du överklagar
2. Vad du vill få ändrat
3. Varför tingsrättens dom är oriktig

4. Omständigheter som ger stöd till att prövningstillstånd ska meddelas

5. Bevisning till din överklagan

Överklagandet skickar du till tingsrätten som i sin tur skickar det tillsammans med alla handlingar i målet till hovrätten. Om du dömdes till rattfylleri med endast böter som påföljd prövar hovrätten om den ska ta upp målet till prövning, s.k. prövningstillstånd (49 kap. 13 § Rättegångsbalken). I så fall behöver du i din överklagan ta upp omständigheter som visar att det finns anledning att betvivla riktigheten i tingsrättens avgörande.

Vill du ha hjälp med att överklaga råder jag dig att ta kontakt med en advokat. I dagsläget hanterar tyvärr inte Lawlines jurister med ärenden inom straffrätt.

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Domstol (530)
2021-12-07 Sjuk vid rättegång
2021-12-06 Mål i förvaltningsrätten
2021-11-30 Kan man byta offentlig försvarare?
2021-11-30 Finns det en tidsgräns för uppehåll av rättegång?

Alla besvarade frågor (97711)