Diverse arvsfrågor samt om ställföreträdare kan upprätta testamente
Min man och jag är gifta. Inga gemensamma barn. Jag har två, min man ett barn från tidigare äktenskap. Hans barn (53 år) är sedan födseln utvecklingsstörd, autistisk, talar inte, kan inte sköta sin hygien eller sin ekonomi m.m. Har särskilt boende. Hon har ett enkelt arbete ett par dagar i veckan med en liten lön.
Om min make avlider före dottern, går arvslotten då till henne? Kan hennes "gode man" utkräva laglotten?
Om hans dotter avlider före honom, ärver han henne? Vem kan skriva testamente i hennes ställe? Kan någon?
Om, efter min makes bortgång, hans dotter dör före mig, ärver jag henne? Vem ärver henne (hon har inga barn)?
Vi äger 50% vardera av bostaden, men har separata bankkonton. Kan man skriva testamente eller äktenskapsförord, så att kontoinnehavet inte kommer att ingå i bodelningen?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att underlätta kommer jag besvara frågorna som har med arv att göra först innan jag går in på om en ställföreträdare kan upprätta ett testamente och slutligen om ett kontoinnehav kan göras enskilt genom förord.
Arvsordningen regleras i ärvdabalken (förkortad ÄB nedan) i det andra kapitlets tre första paragrafer. Ordningen är att barn ärver i första hand (2 kap. 1 §), föräldrar i andra hand (2 kap. 2 §) och mor- och farföräldrar i tredje hand (2 kap. 3 §). Dessa är de enda personerna som har arvsrätt efter en person vilket innebär att du inte kan ärva av din makes dotter eftersom en styvförälder inte har arvsrätt enligt lagen. Om dottern inte har barn, föräldrar eller morföräldrar tillfaller hennes arv den allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB). Vad pengarna då används till kan du läsa mer om på deras hemsida.
Eftersom din makes dotter är inte är ert gemensamma barn kommer hon ärva sin honom direkt (3 kap. 1 § ÄB). En god man ska göra förebehåll för att få ut laglotten till den som den företräder. Detta blir dock en fråga endast om din make vill testamentera bort mer än halva dotterns arvslott. Dotterns sjukdom gör dock inte så att man kan kränka laglotten obehindrat.
En god man kan dock inte upprätta ett testamente eftersom detta måste göras av en person själv och ge uttryck för dennes vilja. Självklart kan en god man skriva testamentet men det måste ge uttryck för testatorns vilja samt undertecknas av henne inför två vittnen (10 kap. 1 § ÄB). Möjligen förhindras hon att testamentera på grund av sin sjukdom eftersom en person under påverkan under psykisk störning inte kan upprätta ett giltigt testamente (13 kap. 2 ÄB). Om just hennes tillstånd förhindrar henne från att testamentera är svårt att svara på.
För att undanta banktillgodohavandet från bodelningen behöver detta göras genom äktenskapsförord. Det är dock viktigt att pengarna som ska göras enskilda är helt avskilda från några gemensamma medel. Om avkastningen på kontot ska vara enskild egendom måste detta särskilt stadgas i förordet. Det kan vara tämligen svårt att få det helt rätt, därför rekommenderar att du tar hjälp av en kunnig jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!