Dispyt med ett vuxet barn
Hej
Min frus yngsta dotter flyttat in i våras villa den 8 november eftersom det tok slut med hennas pojkvän. Hon betalar ingenting för att bo här och är skriven här. Flickan har hittat ett deltidsjobb. Flicka tror att hon bor på hotel och är ofattbar låt och slarvig. Efter en tid upptäckte jag att hon inte låste huvud dörren. Efter hon hade missat detta 4 gånga, jag stället krav på att hon låste huvud dörren. Flickan blev helt galan och pratade inte med mig i flera veckor. Sen nyligen har jag ställt krav om att hon skal städa på det rum hon bor på och kasta gamla soppor som hon bara samlar ihop på rummet. Hon kontaktade sen min fru som just nu är utomlands och hotade med att hon skulle göra en anmälning på mig. Hon har också hotat min fru med att om vi kontakter social tjänsten då kommer hon att förstöra alt i våras hem. Min fru har berättat att hon har gjort så tidigare. Min fru är inte bara rädd för att komma hem till Sverige. Min fru vågar simpelhet inte komma hem. Min fru är livräd att flicka skal skada henna. Jag har bytt låset på 4 dörrar inomhus. Får jag bytta låset i utedörren och kasta ut flickan? Om jag byter låset och hon försöker bryta in för jag då stoppa flickan? Vilken straff kan jag få om jag byter låset? Tack.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!
Eftersom hon inte betalar något för hennes vistelse hos dig och din fru, är det inte fråga om något hyresförhållande och ingen uppsägningstid behöver iakttas. Hon är 20 år gammal och din fru är därför inte längre underhållsskyldig för henne. Du begår inget brott genom att byta ut låset i utedörren, eftersom inget hyresförhållande föreligger. Du äger huset och har all rätt att neka inträde till din fastighet. Skulle din frus dotter bryta sig in i huset, eller annars olovligen (utan ert tillstånd, utan lov) komma in i huset, skulle hon göra sig skyldig till "hemfridsbrott" (4 kap. 6 § brottsbalken). Hon skulle också kunna dömas för skadegörelse på annans egendom om hon " förstörde" ert hem (12 kap. 1 § brottsbalken). Det måste kunna gå att bevisa att det var hon.
Ni skulle redan idag kunna säga att hon inte är välkommen i ert hem och det går att polisanmäla henne då. Om hon alltså försöker bryta sig in, kan du ringa till polisen. Det är också tillåtet att stoppa henne då, gör dock inget oförsvarligt, eftersom hon förmodligen ändå inte skulle gå därifrån. Det är bättre att invänta polisen i sådana fall. Men jag tror att det kanske är bäst att ge henne en chans ändå, det är det hon har familjen för. Hon skulle inte komma till er om hon hade någon annanstans att gå.
Ni kanske kan lösa det på fredlig väg, nu när du ändå känner till att du inte begår något brott när du nekar henne inträde till ert hus. Jag skulle vilja föreslå att ni kanske pratar med varandra. Ni kanske till och med kan överväga att avtala om att ingå ett riktigt hyresavtal. Hon kommer i så fall bli tvungen att betala något för sin vistelse hos er, beakta alla andra regler som gäller för hyresgäster, t ex att inte skräpa ner, städa de utrymmen hon hyr, hålla det rent osv. Skulle hon fortfarande inte göra detta, kan hyresavtalet alltid sägas upp i förtid. Hon har främst att "iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten" (se mer i 12 kap. 25 § jordabalken). Om ni är rädda att hon inte gör det som krävs från hennes sida har ni alltid rätt att först kontrollera om hon gör vad som krävs, säga till om att hon gör vad som behöver göras och om hon ändå inte rättar sig är hyresrätten i så fall "förverkad" och ni kan kräva att hyresavtalet upphör i förtid (12 kap. 42 § första stycket punkten 6 jordabalken); hyresavtalet upphör att gälla i förtid i de fallen som anges i 42 §.
Om ni skriver ett hyresavtal utan någon bestämd tid för hyra, har hon alltid tre månaders uppsägningstid. Är ni rädda att hon kommer att utnyttja detta nästa gång ni bråkar, och ni inte kan åberopa "förverkande", kan ni istället skriva ett hyresavtal på "bestämd tid" på max tre månader och uppsägningstiden skulle i sådana fall endast vara två veckor. Ni behöver då förnya hyresavtalet varje gång avtalet börjar löpa ut, för att inte tre månaders uppsägningstid ska råka inträda. Ni kan också välja att skriva ett två veckors hyresavtal och i sådana fall gäller en dags uppsägningstid. Då måste också avtalet förnyas efter varje andra vecka som gått. Det är viktigt att ni förnyar hyresavtal bestämda till två veckor eller tre månader, om ni vill undvika tre månaders uppsägningstid.
Ett hyresavtal är dock bara ett förslag och det är viktigt att ni beaktar att samtidigt som den innebär att dottern får fler skyldigheter, får hon också fler rättigheter till ert hus och lås får i så fall inte bytas på dörrar.
Jag hoppas och tror att ni kan lösa detta! Hör av er om ni har fler frågor.
Med vänliga hälsningar,