Disclaimers och ärekränkning

FRÅGA
Hejsan!På sociala medier ser man ofta "Disclaimer: These tweets are my own and my own opinions" hos folk som jobbar på företag. Har detta någon som helst juridisk effekt eller är det feel-good? Exempelvis mig själv. Jag jobbar som marketing manager (engelskt jobb, engelsk titel - men bosatt i Sverige) och de bad mig lägga till den s.k. disclaimern.Nu frågar jag er - har den disclaimern verkligen någon som helst effekt? Eller kommer det inte vara sunt förnuft att allt som skrivs via ens personliga sociala medier bör vara just det, personliga åsikter och inte företagets åsikter? För företagen har ju sina officiella sociala medie-konton.Mvh,Wictor
SVAR

Hej Wictor!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Uppträder du i egenskap av dig själv på ditt twitter så finns det i sverige få anledningar att använda en sådan disclaimer, förutom de rent marknadsföringsmässiga, att ett företag inte vill förknippas med sina anställdas värderingar. Ditt företag riskerar egentligen inte något ansvar för förtal eller andra ärekränkningsbrott du skulle kunna göra dig skyldig för genom uttalande på sociala medier. Det skulle kräva att du då agerade i din kapacitet som anställd och framställde dig själv i egenskap av marketing manager och på uppdrag av ditt företag.

Med vänlig hälsning

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94603)