Den legala arvsordningen

2017-05-31 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har en faster som avlidit, och inte hade något testamente. Hon har inga barn eller man, bara en bror, min far. Pappa har dock avlidit sedan några år men min mamma lever. Frågan är om jag och mina syskon ärver direkt eller om arvet först går till min mamma?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågan rör den legala arvsordningen, vilken återfinns i 2 kap Ärvdabalken. Bröstarvingar ärver först. Regler om detta finns i 2 kap 1 § Ärvdabalken och kallas för första arvsklassen. Eftersom att inga bröstarvingar finns måste vi gå vidare till andra arvsklassen, se 2 kap 2 § Ärvdabalken. Där stadgas att den avlidens föräldrar ärver. Finns föräldrarna inte i livet blir det den avlidnes syskon som ärver. Är även syskonet avlidet ska syskonets avkomlingar träda i dess ställe. Du och dina syskon ska alltså träda i er pappas ställe. Er mamma ärver således inte utan arvet går direkt till er. Eftersom att det verkar som om din pappa var den enda arvingen får du och dina syskon dela lika på er fasters kvarlåtenskap. Det är dock möjligt att er mamma kan komma att förvalta arvet om ni är omyndiga.

Ärvdabalken hittar du här

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94327)