Den kritiska tidpunkten vid bodelning

2015-07-25 i Bodelning
FRÅGA
Hej!skall snart ingå in ett äktenskap och har skulder till vänner som jag har nu betalat tillbaka.alltså skulderna är återbetala.ifall det blir en skilsmässa mellan mig och frun kan dessa pengar som har återbetalt från mitt kontokrävas tillbaks för att sedan delas mellan mig och frun?Med Vänliga Hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag har uppfattat din fråga korrekt, så undrar du om pengar som du tidigare har lånat, och numera har betalat tillbaka, kan krävas tillbaka för att delas mellan dig och din fru i en eventuell skilsmässa?

Pengarna som du har betalat tillbaka är inte längre dina. Överföringen medför en ägarförändring där du ställs i en position som innebär att du inte längre råder över pengarna.

När ett par genomgår en bodelning, görs den med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes, även kallat den "kritiska tidpunkten", 9 kap. 2 § äktenskapsbalken (1987:230). Det innebär ekonomiskt sett att endast egendom (inklusive kontanter) som du har den dag då ansökan om skilsmässa lämnas in till tingsrätten, räknas in i bodelningen.

Eftersom pengarna inte längre är dina, kan de inte återbetalas till dig för att delas med din fru vid en eventuell skilsmässa. Det är endast de saker du har, som ska vara föremål för delning mellan er.

Du hittar äktenskapsbalken här.

Glöm inte att ange hur du har upplevt att vårt svar har hjälpt dig! Hör gärna av dig om du har fler frågor. Behöver du vidare hjälp med juridiken är du välkommen att kontakta oss på telefon 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Vänligen,

Soroosh Parsa
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2591)
2020-08-14 Kan man klandra eller jämka en bodelning efter fem år?
2020-08-13 Sambolagen och reglerna kring samboegendom
2020-08-12 Kan bodelning förrättas under betänketid?
2020-08-12 Bodelning under bestående äktenskap

Alla besvarade frågor (82781)