CSN som inkomst vid försörjningskrav?

2018-01-09 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej jeg ville hente min mand fra Irak til sverige. Kan jeg godt hente ham efter EU regler. Jeg bor i Sverige og studere i dk. Kan man godt søge efter EU regler hvis man er på su som i Sverige kaldes CSN? Og hvis man arbejder deltid? Jeg har lejelighed i Sverige og studere og arbejder deltid er det nok?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag tolkar din fråga rätt så är ni gifta och vill söka uppehållstillstånd på grund av anknytning enligt 5 kap. 3 § Utlänningslagen. Jag vet inte vilka EU-regler du syftar på, men eftersom tanken är att ni vill bo i Sverige, utgår jag från de svenska reglerna.

Under en period mellan 20 juli 2016-19 juli 2019 gäller lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Denna lagen kommer då vara tillämplig om ni ansöker om uppehållstillstånd under denna perioden. Om man då tittar i 9 § första stycket, framgår det att för att uppehållstillstånd på grund av anknytning ska beviljas krävs det att anknytningspersonen kan försörja sig själv samt utlänningen, samt även har en tillräckligt stor bostad och standard för sig själv och utlänningen. Detta betyder alltså att det krävs att du kan försörja både dig själv och din man, samt att du har en bostad som är tillräckligt stor för er båda två så att standarden uppfylls.

Vad är då försörjningskravet? Du måste då visa att du har regelbundna arbetsrelaterade inkomster. Hur mycket inkomst man måste få för att uppfylla kravet beror på hur stor familjen är, men om man utgår från att ni två sammanbor utan barn är normalbeloppet 7820 kronor för ett sammanlevande par efter avdragen boendekostnad. CSN är dock ingen arbetsrelaterad inkomst, utan det är ett bidrag + lån. Om du jobbar deltid räknas det in som arbetsrelaterad inkomst, men du måste då bevisa att inkomsten är regelbunden och uppfyller försörjningskravet.

Vad finns det för krav på bostaden? För två vuxna utan barn ska en bostad ha kök/kokvrå och minst ett rum.

Jag hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline Larsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1265)
2022-01-24 Uppehållstillstånd baserat på syskons medborgarskap i Sverige
2022-01-20 Hur många medborgarskap kan man ha i Sverige?
2022-01-17 Kan min fortkörningsbot påverka min ansökan om svensk medborgarskap?
2022-01-16 Kan man få svenskt medborgarskap om man har ett kontaktförbud riktat mot sig?

Alla besvarade frågor (98676)