Chefen har gjort felaktig tidrapportering för att bestraffa en i personalen. Vad kan man göra?

FRÅGA
Om en chef kan göra en felaktig tidsrapportering för att straffa en personal.Personalen gör inte fel sina tider på jobbet. Han sa till chef " ni göra fel. Ni måste rätta felet"Hur kan man hantera detta fall?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag uppfattar din fråga som att personalen sköter sitt arbete och sin tidrapportering korrekt, men att chefen medvetet gjorde en felaktig tidrapportering för att straffa en person ur personalen, är detta korrekt?

Vad kan du och dina kollegor göra?

Om du och dina kollegor har påtalat detta för chefen, men chefen inte har rättat den felaktiga tidrapporteringen kan ni tala om det inträffade för en högre chef, om det finns en sådan.

Ett alternativ är att prata med arbetsmiljöombudet/skyddsombudet, om det finns ett sådant på arbetsplatsen. På en arbetsplats med minst fem arbetstagare ska det finnas ett skyddsombud, även kallat arbetsmiljöombud. Detta framgår av 6 kap 2 § Arbetsmiljölagen (här).

Om du och dina kollegor är med i någon fackförening rekommenderar jag att ni påtalar detta för facket. Om ni är med i facket men det inte finns någon lokal fackklubb på arbetsplatsen kan ni kontakta facket centralt.

Du kan givetvis även ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll