Byta ut styrelseordförande

2018-09-13 i Övrigt
FRÅGA
Kan man byta ut en styrelseordförande utan särskild anledning?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En styrelseordförande har till uppgift att leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen fullgör sina uppgifter, (8 kap 17 § aktiebolagslagen). Att ordförande åsidosätter sina uppgifter kan vara grund för att byta ut denne. Likaså, om personen har gjort olämpliga saker eller begått ett brott. Lagen ställer dock inte upp några särskilda anledningar som måste ligga till grund för beslutet. Det kan däremot framgå av bolagsordningen under vilka omständigheter och på vilka grunder styrelseordförande ska bytas ut.

Trots att lagen inte ställer upp några krav är det till fördel om situationen går att lösa inom styrelsen utan att byta ut ordförande. Som styrelse har man trots allt att räkna med att samarbetssvårigheter kan uppstå. Ett alternativ kan vara att prata med ordförande och be denne att självmant avgå för att inte göra det hela ännu värre inför en hel styrelse.

För att svara på din fråga behövs ingen särskild anledning för att byta ut en styrelseordförande om inte annat anges i bolagsordningen. Jag råder dig däremot att försöka lösa problemet genom samtal med ordförande.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen

Isabella Arsov
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (84)
2021-10-20 VD har ingått avtal utan tillåtelse från bolagsmän
2021-10-12 Kan man tvingas att delta i en vägsamfällighet?
2021-07-22 Handläggningstid ansökan om andrahandsuthyrning
2021-06-29 Kan en person med näringsförbud köpa och äga aktier?

Alla besvarade frågor (97307)