Bryta sekretess

2017-08-29 i Tystnadsplikt
FRÅGA
Hej!Vår kommun har av misstag publicerat sekretessbelagda uppgifter på sin hemsida. Nu JO-anmäler kommunen sig själv.http://www.nsk.se/2017/08/09/osby-kommun-jo-anmaler-sig-sjalv/Min fråga är: Är det tillräckligt i ett rättssamhälle att anmäla sig själv, beklaga händelsen och kalla det för ett misstag? Som jag ser det så är det ett allvarligt brott mot Offentlighets- och sekretesslag (2009:400).Vad gör då den som vill att rättssamhället ska återupprättas och stärkas?
SVAR

Hej! Vad roligt att du hör av dig till Lawline med din fråga!

Att bryta sekretess
I 20 kap. 3 § Brottsbalken står det föreskrivet att en person som jobbar inom det offentliga begår ett brott om hen röjer en sekretessbelagd uppgift, läs här. Brottet kallas för "brott mot tystnadsplikt" och man kan få upp till ett års fängelse.

Vad är justitieombudsmannen (JO)?
JO är det offentliga organ som ska granska att statliga och kommunala myndigheter sköter sig. Om jag förstår situationen rätt så har de alltså startat sin utredning nu.

Hoppas allt får ett bra slut!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Tystnadsplikt (31)
2021-05-04 Har apotekspersonal tystnadsplikt?
2021-04-10 Arbetstagares tystnadsplikt inom vården
2021-02-28 Har en kommundirektör tystnadsplikt?
2021-02-28 Kommundirektörens tystnadsplikt

Alla besvarade frågor (94270)