Bryta avtal med bokningsbolag pga. Corona

2020-04-11 i Avtals ogiltighet
FRÅGA
Hej!Jag är musiker och står nu tillsammans med mitt band i konflikt med vårt bokningsbolag. Vi betalar dem 1000 pund per månad för deras service. Detta innebär bokningar av turnéer, hjälp med att få deals med skivbolag etc. Dock har det ju nu genom Covid-19 visat sig att turnéer ställs in på löpande band, band och bolag är i ekonomisk kris och det skulle även innebära problem då man knappt kan besöka andra länder för spelningar. Vi vill nu på grund av detta avsluta vårt samarbete, då det inte kommer kunna ge något. Men de hävdar en månads uppsägningstid och att vi då måste betala 1000 pund igen. Måste vi det eller går det i nuläget hävda någon slags katastrof eller liknande för att komma runt denna betalning?Med vänlig hälsning,F---a O---n
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med den här frågan

Era alternativ

Situationen du beskriver beror på hur ert avtal med dem ser ut. Ni behöver läsa det finstilta och se vad det finns för klausuler som reglerar avslutande av affärsförhållandet. Om det inte finns en klausul av denna typ kommer de inte kunna kräva de 1000 punden, eftersom det finns inget som de skulle kunna grunda sina krav på.

Skulle en sådan klausul finnas kan ni försöka hävda force majeure(övermakt), dvs. att en händelse som inte rimligtvis kunde förväntas ske har en sådan effekt på omständigheterna att det inte vore rimligt att kräva att avtalet följs.

Ni kan sist försöka föra talan enl. 36 § Avtalslagen, som hanterar liknande situationer, men utan kravet på "högre makts inblandning".

Kommentar

Det enda som är ett säkert sätt av dessa är det första. De andra två är värda ett försök, men inga garantier finns med dessa strategier. Om ni ska använda någon av de två sista strategierna kommer ni behöva en bra advokat. Frågan i så fall är om det är värt risken att ni blir tvunga att betala rättegångskostnader ifall ni förlorar.

Jag hoppas det här ger er lite mer vägledning i frågan, men det är sannolikt att ni inte kommer komma undan detta krav om det finns en klausul i kontraktet som kravet grundar sig på.

Med vänlig hälsning,

Adam Novak
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtals ogiltighet (374)
2021-12-07 Under vilka förutsättningar kan ett avtal gällande en konsumentkredit ogiltigförklaras?
2021-12-01 Kan jag ogiltigförklara ett aktieöverlåtelseavtal?
2021-11-28 Lurad och tvingad att skriva på ett avtal
2021-11-07 Ogiltigförklara gåvobrev

Alla besvarade frågor (97679)