Brottsligt förfarande vid skolskjuts

2017-04-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Vem är ansvarig/tillsynspliktig för ett barn under tiden barnet färdas i skolskjuts i form av taxi från skola till hemmet?Om barnet under denna resa utsätts för brott i form av tex. olaga frihetsberövande eller någon typ av utnyttjande av skolskjuts chauffören? Vad är kommunens plikt och ansvar att rapportera och följa upp en sådan händelse? Om så är fallet vart vänder man sig om inget sker?
SVAR

Hej!

Tack för din fråga.

Olaga frihetsberövande är ett brott, vilket innebär att endast en individ kan straffas för en sådan gärning. En kommun kan i ett sådant fall inte bli ansvarig över vad en individ, i detta fall en chaufför, gör rent straffrättsligt. Om de vet om att det händer något brottsligt kan det möjligen bli fråga om att de är skyldiga att anmäla brottet på grund av övervaktningsplikt. Om du själv misstänker att något brottsligt har skett, ska du vända dig till polisen och göra en brottsanmälan om detta.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2642)
2021-07-31 Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?
2021-07-31 När en husrannsakan får genomföras
2021-07-30 Kan kungen åtalas?
2021-07-29 Griftefridsbrott

Alla besvarade frågor (94627)