Brottet förtal och krav på enskilt åtal
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Inledning
Av det som framgår av din fråga ser jag att den händelse att din pappa pratat nedsättande bakom ryggen på dig kan utgöra brott. Närmare bestämt brottet förtal.
Brottet förtal
Förtal innebär att utpeka annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadsätt, alternativt att lämna uppgift ägnad att utsätta personen för andra missaktning (5 kap. 1 § första stycket brottsbalken). Uppgifterna som lämnas ska alltså vara ägnade att utsätta dig för andras missaktning. Det ska således vara fråga om en nedsättande uppgift. Det spelar emellertid ingen roll huruvida det som sägs verkligen hänt eller inte. Det kan därmed vara förtal även för det fall att det är sanning. Vidare krävs för förtal att uppgiften på något sätt sprids.
Det du nämner kan innebära förtal
Mot bakgrund av vad som framgår av förtalparagrafen som redogjorts för ovan kan skulle det din pappa sagt bakom din rygg kunna utgöra förtal. Detta eftersom det han sagt kan anses som nedsättande. Vidare bör det uppfylla kravet på spridning om han sagt det åt flera personer.
Förtal kräver enskilt åtal
Det bör emellertid noteras att det för att åtal ska väckas krävs enskilt åtal. Det innebär att det inte som för andra brott är åklagaren som väcker åtal för brott utan i stället den som utsatts för brottet (5 kap. 5 § brottsbalken). Det är således du som ska väcka åtal på egen hand utan åklagare. Enskilt åtal väcks genom att skicka stämningsansökan till tingsrätten (47 kap. 1 § rättegångsbalken). Stämningsinsökan ska bland annat innehålla vad som skett (beskrivning av den brottsliga gärningen), vem som är gärningsman (din pappa) och vem som är målsägande (du).
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,