Brott som begåtts utomlands av svensk medborgare
Hej!
Svensk medborgare som gör ett brott i Spanien:
Om en person har gjort ett brott i ett annat land, Spanien, i detta exempel. Kommer personen att dömas efter spansk eller svensk lag? Om den spanska lagen är hårdare än den svenska, i Sverige ger brottet maximalt 6 månader medan Spanien har en maximal gräns på 2 år. Kan man ändå bli dömd till 2 år?
Har läst att man inte kan bli dömd hårdare än sitt eget lands lag om man döms för ett brott utomlands. Stämmer det? Så att det i det här fallet skulle bli maximalt 6 månader är det korrekt?
Preskriptionstiden i Sverige är 2 år och för Spanien tror jag att det är 3 år. Vilkets lands preskriptionstid utgår man då ifrån Sverige eller Spaniens när det är en svensk medborgare som begått brottet? Om man inte kan dömas hårdare än sitt eget lands lag borde det väl vara 2 år?
Vet ni något om preskriptionstider i Spanien? Enligt spansk lag kan brottet ge böter eller fängelse i maximalt 2 år.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Eftersom du inte har berättat vilket brott det rör sig om kan jag inte ge ett fullständigt svar på din fråga – men jag ska berätta hur rättsläget allmänt ser ut.
Din fråga handlar om internationell straffrätt.
Svensk domstol tillämpar aldrig främmande lands lag i straffrätt. Två krav föreligger för att lagföring ska kunna ske i Sverige. Se även nedan en viss skillnad vid förkastliga brott.
1. För det första ska ett svenskt straffbud ha överträtts – det vill säga gärningen ska utgöra brott mot svensk lag. Grunden för straffprocess i Sverige är att det finns straffbud här i landet som förbjuder gärningen som är föremålet för åtal. Den åtalade gärningen måste vara brottsbeskrivningsenlig – det vill säga strida mot svensk lag med hänsyn tagen till eventuella inskränkningar i tillämpningsområdet. Inskränkningarna i tillämpningsområdet kan vara svåra att läsa ut av paragraferna men exempelvis mord 3:1 BrB(Brottsbalken) innehåller inga nationella begränsningar – begår någon ett mord i Spanien är det ett brott mot svensk lag. Medan våld mot tjänsteman 17:1 BrB innehåller en nationell begränsning då det förutsätts för att svensk lag ska anses ha överträtts att det är en tjänsteman som blivit utsatt för brott under hans ”svenska” myndighetsutövning.
2. För det andra ska svensk domstol även ha jurisdiktion. Detta regleras i 2 kap BrB.
Du nämner att personen som begått brottet utomlands i Spanien är svensk medborgare varför svensk domstol har jurisdiktion enligt 2:2 BrB. Detta för att gärningsmannen har tillräckligt stark anknytning till Sverige. Vidare krävs enligt 2:2 2 st BrB att dubbel straffbarhet föreligger för att svensk domstol ska ha jurisdiktion. Vi ska inte straffa någon för en gärning som är helt laglig på den ort där gärningen företagits. Gärningen får inte vara fri från ansvar på gärningsorten. Gärningen ska alltså både vara straffbar enligt svensk rätt och enligt lagen på gärningsorten. Av din fråga framgår att gärningen är straffbelagd både i Sverige och i Spanien varför detta krav är uppfyllt.
Vidare innebär att ”gärningen inte är fri från ansvar på gärningsorten” att gärningsortens preskriptionsregler måste beaktas. Om preskription har inträtt på gärningsorten skulle det innebära att gärningen nu är fri från ansvar på gärningsorten varför kravet på dubbel straffbarhet inte är uppfyllt och svensk jurisdiktion inte kan inträda. Om preskription i gärningsortslandet har inträtt efter det att åtal väckts här, men innan dom har meddelats och vunnit laga kraft torde det svenska åtalet sakna betydelse för svensk jurisdiktion. Se rättsfalletNJA 2008 s. 930.
Är gärningen preskriberad enligt svensk rätt kan man inte dömas här i landet, åtalet ska i så fall ogillas.
Om svensk domstol har jurisdiktion får svensk domstol inte döma ut en påföljd som är strängare än det straff som är föreskrivet för brottet i fråga på gärningsorten, se 2:2 3 st BrB. Straffets övre gräns är lika med det högsta straff som enligt den tillämpliga utländska straffskalan gäller för brottet, i ditt fall blir den övre gränsen 2 år fängelse (dvs om Spanien föreskriver max 2 år fängelse för detta brott). Hänsyn till gärningsortens lag ska alltså tas också på det sättet att det straffmaximum som gäller i den för det aktuella brottet ska respekteras vid bestämmandet av en påföljd för brottet vid svensk domstol. OBS: Den utländska straffskalan sätter dock bara ett maximum, det vill säga det kan bara minska den svenska straffskalan och inte höja den svenska straffskalan. Om det nu är föreskrivet max 6 mån fängelse för detta brott enligt svensk rätt, är det det som gäller vid lagföring i Sverige. Så ja det är korrekt det du säger angående detta.
Förkastliga brott
För vissa brott efterges kravet på dubbel straffbarhet. Detta för att brottet i sig anses vara ett förkastligt brott. En svensk medborgare ska inte kunna slippa straff på den grunden att brotten begås utomlands där gärningen inte är straffbelagd. Exempel på sådana brott är allvarliga sexualbrott riktade mot barn. 2:2 4 st BrB innehåller en uttömmande uppräkning av dessa brott. För dessa typer av brott tillämpas svensk rätt fullt ut.
Mitt råd till dig är att uppsöka en försvarsadvokat eller be någon som specialiserat sig inom internationell straffrätt om råd ifall du är orolig. Det är även bra om du anger vilket brott det rör sig om för att få fullständiga svar på dina frågor eftersom brottstypen har stor betydelse vid reglernas tillämpning.
Hoppas mitt svar varit till hjälp!
Med vänlig hälsning