Bröstarvinges rätt till arv

2017-12-31 i Arvsordning
FRÅGA
Min mamma gick bort för 1,5 år sedan. Hon var gift med min styvpappa ( han har adopterat mig) inget testamente var upprättat. Har jag rätt till arvslott trotts att han är kvar i livet. Han är alkoholiserad och jag är rädd att han kommer slarva bort pengar min mamma skulle vilka gått till mig och mina barn
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rättslig ställning efter adoption

Efter adoptionen är du rättsligt att jämställa med din styvpappas biologiska barn och när en make adopterar sin makes barn är barnet att se som parets gemensamma barn. Detta följer av 4 kap 8 § föräldrabalken. På grund av det ska bestämmelser om arv tillämpas som att du var din mammas och styvpappas gemensamma barn.

Din rätt till arv

Barn till den avlidna ingår i den första arvsklassen och har rätt till hela förälderns arv, enligt 2 kap 1 § ärvdabalken. Däremot, eftersom att din mamma var gift tillfaller kvarlåtenskapen din styvpappa, se 3 kap 1 § ärvdabalken.

Han ärver med så kallad fri förfoganderätt, vilket innebär att han får använda pengarna i princip hur han vill. Det är att likna med full äganderätt med undantaget att din styvpappa inte får bestämma vad som ska hända med kvarlåtenskapen genom testamente. Din rätt till arvet efter din mor aktualiseras först efter det att din styvpappa går bort. Detta följer av 3 kap 2 § ärvdabalken.

Du har efterarvsrätt vilket innebär att du ärver efter din styvpappa gått bort. Skulle han gifta om sig eller skaffa nya barn kommer din efterarvsrätt utformas som en kvotdel av din styvpappas totala förmögenhetsmassa. Kvotdelen ska motsvara andel det ursprungliga arvet efter din mor utgjorde i förhållande till din styvpappas totala förmögenhetsmassa som den var när din mor gick bort.

Skulle din styvpappa inte få fler barn ärver du allt efter honom, då ärver du även efter din mamma.

Du kan alltså dessvärre inte få ut ditt arv efter din mor innan din styvpappa går bort.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Har du ytterligare funderingar är du välkommen att kommentera nedan eller ställa en ny fråga.

Vänligen,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1712)
2022-01-24 Ensamstående mamma med två söner; vem ärver om ena sonen går bort?
2022-01-24 Arvsrätt för syskonbarn?
2022-01-20 Vem ärver?
2022-01-19 Kommer vår far att ärva både sin egen och vår mors andel vid min brors bortgång?

Alla besvarade frågor (98676)