Bodelning vid skilsmässa

2017-10-06 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag äger en lägenhet och har nu gift mig. Det är jag som står för lånet, månads avgift och allt och jag vill fortsätta vara den enda ägaren, således min fru betalar inget. Om vi kommer nån gång att skilja oss, kommer vi att dela på bostaden trotts allt? hur ska jag skydda min rättigheter? ska vi skriva på något avtal? hur ser det ut? var hitta man ett sådant?MVH!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Utgångspunkten när det kommer till makars egendom är att allt är er gemensamma egendom, så länge inget annat är avtalat. När man skiljer sig så ska det göras en bodelning mellan makarna, dvs ägodelarna ska delas upp. All gemensam egendom ingår i bodelningen och fördelas således lika mellan makarna.

Om du inte vill att din fru ska ha rätt till lägenheten vid en eventuell skilsmässa så rekommenderar jag att ni skriver ett äktenskapsförord där det framgår att din lägenhet ska vara din enskilda egendom. Enskild egendom ingår inte i bodelningen vid en eventuell skilsmässa utan tillhör bara dig.

För hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord kan du vända dig till en jurist. För att boka tid med en jurist här på Lawline kan du följa denna länken, Boka.

Lycka till!

Julia Stenslund
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94368)