Bodelning vid skilsmässa

2021-09-02 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Jag och min fru ska skiljas. Vi har en äktenskaps förråd från hennes första huset som va hennes. Sen köper vi en ny hus tillsammans. Hon lägger in 75% och jag lägger in 25% med ett lån som vi både stå på. Vi har renoverat en hel del i huset som vi har lagt in 50% var och jag har gjort det mesta själv. Huset är sålt med en vinst på 950,000kr. Hon säger att 75% av vinsten är hennes och 25% är min. Efter ett tag hade vi diskuterat att jag kan få 50% av vinsten vilket är inspelat på min telefon att hon säger ja. Hon sa även samma sak till mäklaren att vi dela på vinsten. Sen efter jag hade skrivit på papperna för huset så ändrade hon sig och nu få jag bara 25%. Är detta korrekt? Ursäkta min svenska :)Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Tillämplig lag

Jag tolkar din fråga som att den rör bodelning vid skilsmässa, vilket gör äktenskapsbalken (ÄktB) tillämplig. Jag tolkar även frågan som att ni inte har något äktenskapsförord som berör det nuvarande huset utan enbart din före detta frus tidigare hus.

Vad ska ingå i en bodelning?

När ett äktenskap upphör ska en bodelning genomföras (9 kap. 1 § ÄktB). Vid en bodelning mellan makar ska makarnas giftorättsgods ingå, vilket är allt som inte är enskild egendom (10 kap. 1 § och 7 kap. 1 § ÄktB). Detta innebär att huset, förutsatt att det inte finns något äktenskapsförord som gör det till enskild egendom, ska ingå vid bodelningen.

Hur ska egendomen fördelas?

Vid en bodelning ska först makarnas andelar beräknas och därefter skulder relaterade till giftorättsgodset räknas av (11 kap. 1 och 2 § ÄktB). Därefter ska återstoden läggas samman och delas lika mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB). Med andra ord innebär detta att du har rätt till 50 % sedan alla skulder har täckts.

Sammanfattning och råd

Vid en bodelning kommer allt ert giftorättsgods att läggas samman, skulder avräknas och återstoden därefter fördelas lika mellan er. Detta innebär att din uppfattning är korrekt, det vill säga att du har rätt till 50 %. Detta förutsätter dock att ni inte har ett äktenskapsförord som föreskriver något annat. Om jag har missuppfattat förutsättningarna, om du behöver mer hjälp eller om du har några frågor rörande svaret så är du välkommen att kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Julia-Saga Herhold
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2901)
2021-10-23 Fördelning av egendom vid bodelning
2021-10-22 Vad innebär det att gåvan ska vara enskild egendom vid personens bortgång?
2021-10-21 Vad händer med bostaden vid skilsmässa eller dödsfall?
2021-10-18 Jämkning av bodelning vid kort äktenskap

Alla besvarade frågor (96481)