Bodelning vid samboskap

FRÅGA
Om ett samboförhållande upplöses pga otrohet..Och ena partern köpte en lgh som den ena sambon senare flyttade in i.. Hur blir bodelningen om man har lgh(jag tjejen) bostadsrätten som värderas till 1 800 000 kr, möbler till ett värde av 500 000 kr som jag köpte till lgh innan jag träffade min parter, möbler till ett värde av 100 000 kr som jag köpte till bostadsrätten efter att vårt samboförhållandet inleddes, samt en bil till ett värde av 50 000 kr som mitt ex köpte för två år sedan. Mitt ex har även en spelskuld som uppgår till 40 000 kr och jag har 20 000 kr i skulder till följd av ett lån jag tog för att kunna göra det senare inköpet av möbler. Eftersom vi inte kommer överens om bodelningen och ej har upprättat ngt avtal.. Hur kan det tänkas bli? lite orolig
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Vid en separation gäller att all samboegendom ska delas. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om den har blivit förvärvad för gemensam användning. Detta innebär att ni måste ha köpt den, med åtanken att ni skulle dela på den. Detta innebär i fallet att lägenheten, som jag förstår du har ägt sedan tidigare, inte kommer utgöra samboegendom och kommer därför inte gå till bodelning.

Gällande möblerna måste en distinktion göras vad som har ägts av er båda sedan tidigare. Den egendom som ni har köpt då ert samboförhållande startad kommer att utgöra samboegendom och ska därmed delas på det sammanlagda värdet. Av vad jag förstår utgör endast 100 000 kr värd egendom sådan samboegendom - denna ska gå till bodelning och delas.

Ovanstående framgår av 3-4§§ i Sambolagen.

Gällande bilen kommer denna inte att ingå i bodelningen eftersom den inte utgör samboegendom. Denna egendom kommer, om ni inte har avtalat något annat, gå till ägaren av denna.

Hur skulder ska hanteras i bodelning regleras i 13-14§§ i Sambolagen. där framgår det att vid beräkningen av sambors andelar i samboegendomen ska från vad en sambo äger av egendomen, så mycket avräknas att det täcker de skulder som den sambon hade när samboförhållandet upphörde.

För skulder som inte hänför sig till samboegendomen ska dessa räknas av först och främst från annan egendom, dvs. ditt ex enskilda egendom. Kan han betala av sina skulder med egna tillgångar, ska hans skuld inte ingå i bodelningen.

Gällande din skuld är vad jag förstår denna hänförlig till samboegendom. Denna ska därför ingå och dras av i denna.

Dessvärre är det svårt att göra en närmare beräkning och fastställa utfallet i er separation. För mer hjälp att utreda hänvisar jag er att söka hjälp hos en bodelningsförättare som kommer objektivt ta ställning och fördela egendomen er emellan enligt stadgade lagregler, 27§ Sambolagen.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94564)