Bodelning vid samboförhållanden
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att besvara din fråga kommer jag använda mig av Sambolagen (SamboL).
Är huset samboegendom?
Om ni separerar och hon begär bodelning ska samboegendomen delas mellan er på hälften, (8 § SamboL). Samboegendom är den bostad och det bohag (saker i huset) som införskaffats för gemensam användning, (3 § SamboL). Eftersom huset är köpt efter att ni redan var sambor, och jag förutsätter att det införskaffades med syftet att ni skulle bo där tillsammans, är det samboegendom, (5 § SamboL). Även om du betalade hela bostaden blir den samboegendom.
Hur bodelning går till
Vid en bodelning beräknar man först vardera parts del i boet (vem äger soffan, köksbordet, huset osv), (12 § SamboL). Därefter räknar man bort en andel för att täcka eventuella skulder som parterna har, och det som blir kvar därefter läggs ihop och delas sedan på hälften mellan parterna (13-14 § SamboL). Du kommer troligtvis därför att behöva lösa ut din sambo om hon begär bodelning och du vill behålla bostaden.
Oskälig delning och samboavtal
Men om det skulle vara oskäligt att dela upp samboegendomen på detta sätt kan bodelningen istället göras så att en part får behålla mer av egendomen. Det görs med hänsyn till samboförhållandets längd och de ekonomiska förhållandena (15 § SamboL). Dvs har ni bara varit sambos en kort stund och du står för både bostad och bohag kan det finnas skäl att frångå en 50/50 delning. Sambolagen är också dispositiv, d.v.s att man kan “avtala bort den”. Är du orolig över bostaden kan ni därför skriva ett samboavtal där det framgår att bostaden inte ska ingå i en ev. bodelning, eller att bodelning inte alls ska ske vid en ev. separation. Ett sådant avtal måste upprättas skriftligen och undertecknas av er båda, (9 § SamboL).
Jag hoppas att detta besvarar din fråga!