Bodelning vid samboförhållande

FRÅGA
Hej!Jag separerade från min sambo för nio månader sedan. Hon bor kvar i vår gemensamt ägda villa. Hon har ansökt till tingsrätten om bodelning. Nu har det gått så lång tid att jag måste få ut pengar från villan annars går min ekonomi i botten. Min fråga: Får jag flytta tillbaka till villan när jag vill?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag antar att den gemensamt ägda villan var förvärvad under samboförhållandet i syfte att användas för gemensamt bruk, i så fall ska villan räknas som samboegendom enligt 3 § Sambolagen. Vid en bodelning så ska all egendom som är samboegendom delas lika mellan er. Bostaden kommer således att ingå i den begärda bodelningen. Antingen så säljer ni villan och delar pengarna lika mellan er, eller så tar en av er över bostaden. Den av er som tar över bostaden ska kompensera den andre med avräkning från sin lott. dvs vardera sambon ska få hälften av det totala värde som finns av samboegendomen och det som fattas måste kompenseras av den andre. Tillexempel ni har samboegendom till ett värde av 1,5 miljon, vilket innebär att ni då ska få 750.000 kr vardera. Vi säger att huset är värt 1 miljon kr och för att den ena sambon ska kunna ta över huset måste denne kompensera den andre sambon med 250.000 kr för att det ska bli rättvist. (det finns självklart andra faktorer att ta hänsyn till också, så som skulder, panträtt etc).

Får jag flytta tillbaka till villan när jag vill?

Eftersom du har flyttat ut kan man säga att det föreligger ett avtal om att det är hon som ska få bo i villan. Då kan inte du komma och begära att du ska bo i den även fast du äger en del av fastigheten. Jag råder dig att prata med sambon för att försöka lösa problemet eftersom att det kan bli rättsliga verkningar om du bara tränger dig på. Därför rekommenderar jag er att omgående upprätta en bodelning och på det sättet försöka reda ut hur ni ska göra med villan. Men innan bodelning är upprättat eller domstol har beslutat vem som ska få villan, så kan inte du begära att du ska få flytta tillbaka till huset om hon inte går med på det. Kan ni inte enas och behöver hjälp med bodelningen kan ni på ansökan hos tingsrätten begära om en bodelningsförrättare som hjälper er. Det kan du läsa mer om här.

Hoppas det gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Gustav Persson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?