Bodelning under betänketiden

2017-04-22 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Bodelning vid skilsmässa kan den göras innan betänketiden löpt ut. Ena parten ska behålla och lösa ut den andra från huset och vill få det gjort då den andra ska flytta till annat boende. Hur löser man det på bästa sätt? Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om äktenskap och skilsmässa finns i äktenskapsbalken (se den lagen här).

Som huvudregel ska bodelning göras när skilsmässan är klar, alltså när den eventuella betänketiden löpt ut och tingsrätten meddelat dom om äktenskapsskillnad. Trots det så går det att göra en bodelning under tiden en skilsmässa pågår, till exempel under betänketiden. En sådan bodelning ska göras om en av makarna begär det (9 kap. 4 §).

Bodelningen ska göras med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena såg ut den dagen som talan om skilsmässa väcktes (9 kap. 2 §). I bodelningen ska giftorättsgodset ingå och delas lika mellan makarna (11 kap. 3 §). När man sedan vet till vilket ekonomiskt värde varje make ska få egendom kan man börja fördela egendomen (11 kap. 7 §). Ni kan välja att göra så att den ena av er får huset på sin lott och den andre får annan egendom. Skulle det vara så att det inte finns egendom som den andre kan få på sin lott så att det når upp till det värde som maken har rätt till får den som ska behålla huset helt enkelt köpa ut den andre maken med pengar. Eftersom att en av er vill flytta är det smidigast om den andre maken får huset på sin lott och köper ut den som vill flytta.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2840)
2021-08-03 Hur värderas fastighet vid bodelning?
2021-08-03 Hur räknar man ut bodelningslikviden?
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?

Alla besvarade frågor (94603)