Bodelning- sambo

FRÅGA
Hej.När jag och min snart före detta sambo köpte huset så la han in 770 000 som kontantinats. Nu ska vi spearera och han bor kvar i huset. Min fråga är, ska verkligen hela kontaninsatssumman dras av på min vinst på huset, borde vi inte dela på det då han sitter kvar i det hus som han la in kontantinsatsen i?
SVAR

Hej,

Av 3 § sambolag (2003:376)(SamboL) framgår vad som omfattas av samboegendom. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning. Av frågan framgår att du och din sambo köpte huset tillsammans men att det var han som la in kontantinsatsen.

Vid en bodelning är utgångspunkten de egendomsförhållanden som råder den dag då samboförhållandet upphörde, vilket framgår av 8 § SamboL. Av 13 och 14 §§ framgår att det vid beräkningen av sambornas andelar i samboegendomen ska ske en avräkning av de skulder som den sambon hade när samboförhållandet upphörde.

Vidare framgår att det som återstår av samboegendomen efter avdrag för skulder skall läggas samman. Värdet därav skall därefter delas lika mellan samborna.

Att han lagt in 770 000:- i kontantinsats vid bostadsförvärvet spelar därmed ingen roll om bostaden räknas som samboegendom.

Hoppas svaret har varit till hjälp

Vänligen,

Sedja Abed Ali

Sedja Abed Ali
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2658)
2020-07-10 Kan en ideell andel i fastighet utgöra samboegendom?
2020-07-10 Ingår huset i bodelning mellan sambor?
2020-07-09 Hur påverkar min skuldsanering min sambos ekonomi?
2020-07-08 Måste vi ha ett samboavtal för att skuldebrevet ska gälla?

Alla besvarade frågor (81788)