Bodelning och arvsrätt

2017-08-31 i Bodelning
FRÅGA
Jag är moster till en 36-årig, urfattig, kvinna, som dog i Jun-17. Hon har en 13-år gammal flicka med en man tidigare. Hon gifte sig förra året 6/12-16 med en amerikansk storm rik man som har 2 vuxna barn. En brottsutredning har börjats, för mannen gav illegala, narkotikaklassade mediciner till den avlidna kvinnan, därefter dödsorsak blandförgiftning, avsiktlig/ej avsiktlig förgiftning , kan ej avgöras. Dödssättet förblir OKLART. Självmord ute slutar jag personligen eftersom jag känner kvinnan som hennes mamma (som död- sedan 2001). Bevisa brott svårt, enligt polisen, som vill helst lägga ner ärendet.Jag försöker fortfarande uppresning av ärendet med in av Team SOS alarm osv. Begravningen gjort för flickan skull redan.(Tiden för obduktion tog längre än vanlig och allt de andra också). Tiden viktig kanske för bouppteckningar och sådant. "Min dotter", 36 avlidne kvinnan, har ingen annan vuxen släkting i livet här i Sverige, så jag vill fråga om arvet lillflickans rätt till någonting , av mannens egendom. Han kanske har även en livförsäkring taget till hans förmån ? Finns det chans att den avlidnes dotter kommer att få del av det om det finns, kan vara värd för miljoner? Om "min dotters" förgiftning (ej kanske kan påvisas), är en planerad mord? Jag försöker göra mitt allt för att rätten skall ske här! För mig, som förlorat "min dotter" och för hennes 13-årig flicka! Jag har inte tyvärr råd till privat advokat, varken till FLICKAN eller mig. Tacksam för svar!!!!
SVAR

Hej och tack för att du vänder till till Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga har din systerdotter och hennes man gift sig i Sverige. Återkom gärna om detta inte skulle stämma.

Din fråga består av två delar, först om din systerdotter har rätt till något p.g.a äktenskapet och sedan om hennes 13-åriga dotter har rätt att ärva något.

Enligt 9:1 Äktenskapsbalken (ÄktB) ska en bodelning göras då ett äktenskap upplöses, detta även då en av parterna går bort. Enligt 10:1 ÄktB ska giftorättsgods ingå i bodelningen, vilket enligt 7:1 ÄktB är all egendom som inte utgör giftorättsgods. I 7:2 ÄktB definieras närmare vad som utgör egen egendom. Finns det inga andra skäl som talar för att giftorättsgodset inte ska delas till hälften, såsom exempelvis att äktenskapet endast har varat en mycket kort tid, så bör giftorättsgodset delas till hälften.

När någon går bort är det enligt 2:1 Ärvdabalken (ÄB) dennes avkomling/ar som ska ärva den avlidnes egendom. Då din systerdotter endast hade ett barn har hon alltså rätt till hela arvet av din systerdotter.

Då du i början av uppgiften skriver att din systerdotter inte hade den starkaste ekonomin men var gift med en rik person talar det alltså för att hennes dotter fortfarande kan få ut en del pengar.

Om du har några ytterligare frågor ber jag dig att återkomma igen.

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94346)