Bodelning när ett samboförhållande upphör

FRÅGA
Hej.. Efter 18 år gör min sambo slut, vi har en gemensam son på 11 år . Jag flyttade in på hans gård som då hade ett värde på ca 1 million. I dag en takst på mellan 6-7 millionär . Jag har jobbat mestadels hemma på gården med undervisning, försäljning av häst och inackorderad hästar. Jag har haft marktjänsten och i stort sätt tatt hand om sonen så sambo har kunnat jobba på sitt företag 12 timmar i dygnet, helg och röda dagar.Jag har ett krav på 1,8 millionär , han mener att jag inte har krav på något... och är villig som vänlig gest att ge mig 500 000 . Kan det vara så illa undrar jag ?. Mvh frustrerad
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag förutsätter att ni inte har skrivit något samboavtal. Då gäller reglerna som finns i sambolagen. Om en utav samborna begär det så ska en bodelning göras när förhållandet upphör, i bodelningen ska samboegendomen fördelas (8 §). Samboegendom är sambornas gemensamma bostad och bohag, om det köpts in för gemensamt bruk (3 §). Du säger att du flyttade in på din sambos gård, jag tolkar det som att han ägde den innan ni blev tillsammans, om så är fallet kommer hans gård inte ingå i bodelningen.

Till gemensamt bohag räknas möbler, hushållsmaskiner och andra lösa saker som ni köpt in att för att använda i det gemensamma hemmet (6 §). Bohag som bara använts av en sambo ska inte tas med i bodelningen.

Du nämner hästar, vet inte om du undrade över dem men de räknas inte som samboegendom. Däremot kan man, om man har varit med och betalat för en häst men inte står registrerad som ägare, yrka att man har dold samäganderätt i hästarna om de köpts in gemensamt. Detta gäller för egendom som man köpt för gemensamt bruk och har varit med och betalat men den andre parten står som ägare på.

Egendom som använts i huvudsak till fritidsändamål ska inte heller tas med i bodelningen (ex. sommarstuga) (7 §).

Tyvärr så har din ex-sambo rätt i att du inte har någon rätt till hans gård.

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?