Bodelning mellan sambor

FRÅGA
Hej! Jag och min FD sambo har separerat och vi är långt ifrån överens gällande en rättvis bodelning. Vi köpte en bostadsrätt våren 2015 för gemensamt bruk då vi väntande barn. Hennes föräldrar står till 90% som ägare av bostaden och min FD sambo står på 10%. Syftet med köpet var gemensamt, vi gick båda in och betalade en kontaktinsats. Hon betalade dock mer än mig. Jag har även betalat för renoverings kostnader vilket ökat värdet av bostaden. Nu när jag säger att jag vill ha 50% av värdet så säger föräldrarna att lägenheten endast är deras, och att dom inte kommer att sälja det. Fast det var absolut inte tänkt som så från början, utan då var det jag och min FD sambo som skulle ta vinsten vid försäljning. Har sagt att dold samäganderätt kan föreligga, men dom hävdar att det inte gör det utan att dold samäganderätt endast föreligger på vårat bilköp. Bil ingår vad jag vet inte i en bodelning. Vad har jag rätt till? Vad behöver jag ha för bevis om jag har rätt till bostaden? Känner mig osäker att påbörja någonting juridiskt då jag vet att det kostar, och jag vet inte säkert hur mycket jag kan vinna genom att ta det till tingsrätten.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Lagar och regler vad gäller samboförhållanden regleras i Sambolagen (SamboL). När ett samboförhållande upphör, ska samboegendomen enligt SamboL 8 § fördelas lika genom bodelning. Vad som ingår i samboegendomen definieras i SamboL 3 §. Enligt paragrafen föreskrivs det att bostad och bohag utgör samboegendom, under förutsättning att egendomen har förvärvats för gemensam användning. Vad som avses med gemensam bostad, definieras i SamboL 5 §.

Du beskriver i ditt fall att ni har köpt lägenheten för gemensam användning och då gäller som huvudregel att ni ska dela bostadens värde lika vid en bodelning (såvida det inte finns något samboavtal som föreskriver att huset tillhör endast en av er i form av enskild egendom).

Bilar omfattas inte av sambolagens regler då de inte uppfyller definitionen av samboegendom. Vid er bodelning, ska bilen inte ingå i bodelningen. Bilen ägs alltså fortfarande efter separationen av den som står skriven som ägare.

Hoppas du fick svar på din fråga! Annars är du välkommen att ringa oss på vår telefonrådgivning: 08-533 300 04. Öppettiderna för telefonrådgivning är: Måndag - fredag kl: 10:00-16:00. Du är även välkommen att maila oss på info@lawline.se.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?