Bodelning mellan sambor

FRÅGA
Hej!Jag skriver till er för att fråga er om ett samboförhållande som gäller min son.Sonen träffade för cirka sju år sedan en dansk flicka som efter ett antal år med separata boende flyttade in i hans bostadsrätt. Efter ytterligare något år bestämde de sig för att skaffa sig ett större boende och köpte då en villa, som de gemensamt ägde.Kapitalet från försäljningen av bostadsrätten placerades i det nya huset. Nu skall min son och hans sambo separera. Min fråga är: det kapital som kom från försäljningen av min sons försäljning av bostadsrätten skall detta nu tillfalla honom vid separationen eller skall det delas lika?En bil som sonen köpte innan samboförhållandet såldes och pengarna placerades i det nya huset. Vad gäller här vid separationen?Tacksam för ert svar.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Regler om sambor och bodelning vid separation finns i sambolagen som du hittar här. Eftersom villan införskaffades för gemensam användning utgör den samboegendom vid bodelningen och ska som huvudregel delas lika. Det spelar ingen roll var pengarna som användes för köpet kom ifrån.

Om din son och hans sambo vill att något annat ska gälla vid bodelningen finns möjligheten att skriva ett samboavtal. Om ni vill ha hjälp med att upprätta ett sådant avtal så är ni välkomna att höra av er till oss på telefon 08-533 300 04 eller mail info@lawline.se.

Vänligen,

Pernilla Friman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2784)
2020-12-01 Utgör ett sparkonto samboegendom?
2020-11-30 Kan man bli ansvarig för sin sambos skuld?
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86836)