FrågaFAMILJERÄTTBodelning13/02/2017

Bodelning av hus

Min pojkvän äger 100% av huset. Jag vill köpa in mig i huset genom att teckna ett köpebrev. Jag vill lägga 300 000 kr i huset. Hans hus är värt 8 miljoner i dagsläget. Det innebär att jag kommer äga 5 % av huset när jag köper in mig. Vad händer om vi skulle separera kan jag kräva tillbaka mina pengar ?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det framgår ej om ni är gifta eller endast sambos ur din fråga, jag har därför delat upp svaret i två delar. Det är viktigt att poängtera att ni blir samägare till bostaden.

Gifta: I fall att du upprättar ett giltigt köpebrev kommer du bli ägare av fastigheten upp till 5%. Detta innebär att, om ni inte föreskriver om äktenskapsförord om egendomen, att värdet motsvarande köpebrevet kommer ligga på din sida vid en eventuell bodelning som giftorättsgods. Vid bodelning kommer den part som behöver bostaden mest få denna fördelad på sin lott. Den som behöver det bäst innebär i regel om någon ska ha ensam vårdnad av barn eller liknande tungt vägande skäl. Om detta ej föreligger lär lotten läggas på hans del då det var han som ägde bostaden innan du köpte in dig. Därefter kommer du bli "kompenserad" för din äganderätt om 300 000 - beroende på hur äganderättsförhållandena ser ut vid bodelningen (vad jag förstår har din pojkvän stor egendom då egendomen har ett högt värde).

Sambos: I fall ni är sambos gäller motsvarande regel, att personen som bäst behöver bostaden kommer få denna på sin lottläggning, detta gäller om bostaden motsvarar samboegendom (bostaden är införskaffad för gemensamt bruk). Motsvarande bedömning kommer sedan att göras som för giftermål. Om den ej är samboegendom kommer ni anses som samägare till egendomen. Vid det fall skulle en delägare, om man ej kan komma överens med övriga delägare, söka hos rätten att godset för gemensam räkning utbjudas till försäljning på offentlig auktion. Detta innebär att en eventuell tvångsförsäljning kan ske, och du kan därefter få ut din motsvarande del av äganderätten i bostaden.

Jag rekommenderar, om ni är sambos, att ni upprättar ett samboavtal där ni föreskriver, tydligt, att vid eventuell separation - att din pojkvän därför köper ut dig ur huset om motsvarande 5% av nuvarande marknadsvärde. På så vis försäkrar du dig om säkerheten i bostaden.

Hoppas att svaret hjälpte dig. Ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus AnstrinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000