Blivit av med körkort

2017-07-31 i Trafik och körkort
FRÅGA
Jag behöver lite hjälp med en sak, jag blev av med mitt körkort den 15november för drogfylla och lite senare en olovlig körning med en MC mag sedan en drogfylla till. Detta ledde till att jag fick en spärr tid på 28 månader och det betyder att jag måste göra om allt. Jag undrar om det finns på något sett att lämna mina prover till dom och få tillbaka kortet. Om det kanske finns omständigheter att jag behöver körkortet. Jag är drog fri nu mag har varit det sedan 2015
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du måste alltid ansöka om nytt körkortstillstånd om ditt körkort har återkallats på grund av rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, opålitlig nykterhetshänseende mm.

Om spärrtiden är längre än ett år måste man göra nya förarprov, dvs både teoriprov och uppkörning, innan man kan få ett nytt körkort. För att få göra ett nytt förarprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Du kan ansöka om körkortstillstånd när det återstår sex månader av spärrtiden. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut, Transportstyrelsen.

Det finns alltså ingen möjlighet för dig att skicka in dina föregående förarprov för att upprätta ett nytt körkort efter återkallelse.

Ovanstående står också mer noggrant och juridiskt korrekt beskrivet i Körkortslagen.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (922)
2021-07-24 Övningsköra med körkortstillstånd?
2021-07-24 Vad för straff gäller för skjutsning på lätt MC?
2021-07-19 Få tillbaka körkort efter återkallelse pga fortkörning?
2021-07-19 Körkort i obruten följd om återkallelse sker?

Alla besvarade frågor (94159)