FrågaOFFENTLIG RÄTTTrafik och körkort28/07/2020

Blir körkortet återkallat vid fortkörning?

Hejsan blev igår stoppad då jag körde 85 på 50 väg detta vart då i en nedförsbacke, jag körde lite fortare än vanligt då jag hade sambons bror som mådde otroligt illa och ville komma fram till närmaste rastplats, har haft körkortet sedan 31/10-2018 (så fortfarande inom prövotiden) men det tog polisen igår och sade att transportstyerlsen kommer att ta ett beslut. Frågan är väl om jag kommer att behöva ta om allt eller om det finns en chans att få tillbaka det om man förklara situationen för dem.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns ingen skillnad på vad som är grund för indraget körkort, oavsett om du är under prövotid eller inte. Skillnaden är att om du är under prövotid så måste du genomföra godkänt teoriprov samt körprov innan du kan få ett nytt körkort, medan en som inte är under prövotid får tillbaka sitt körkort efter en viss tid.

Vid hastighetsöverträdelse är det främst hastighetsbegränsningen som du kör på som är avgörande. Om man har kört 35 km/h för fort på en 50-väg brukar detta vara grund för indraget körkort enligt 5 kap. 3 § 4 p. körkortslagen. Hastighetsöverträdelser som inte är att anse som ringa brukar vara om man överskrider hastighetsbegränsningen med 30 km/h på vägar med en hastighetsbegränsning på 40 km/h och uppåt.

Att hastighetsöverträdelsen gjordes i nedförsbacke samt att du ville skynda för att föra din sambos bror till närmaste rastplats är tyvärr ingenting som jag tror skulle leda till att transportstyrelsen gör en annan bedömning än att återkalla ditt körkort.

Vänligen,

Emil LarssonRådgivare