Blir en utbyggnation av ett hus samboegendom?

Ställde precis en fråga men skulle vilja förtydliga lite.

Jag har en fråga gällande sambolagen. Om man äger ett hus och träffar någon och då väljer att bygga ut huset istället för att köpa nytt. Vad gäller då vid separation. Lånet på utbyggnaden tar den som redan äger huset, så den som flyttar in äger inget och står inte heller på lånen. Blir själva utbyggnadsdelen samboegendom? Om den som äger huset istället köper ett nytt hus som man flyttar in i ihop har jag förstått det som att det blir samboegendom som man då delar lika vid separation trots att inte båda äger huset?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om det du frågar om finns i sambolagen (2003:376).

Samboegendom är endast sådan egendom som skaffats för det gemensamma användandet.(3 § sambolag). Så om någon redan äger ett hus och sedan väljer att flytta ihop med sin partner i det huset och bli sambos kommer huset inte bli samboegendom. En utbyggnation som du nämner i din fråga nämns inte i lagen och kommer inte förändra detta. Den som sen tidigare äger huset kommer inte behöva dela på det eller utbyggnationen. Det spelar heller ingen roll vem som betalar och står på lånet.

Ni som sambos kan dock avtala om hur ni vill göra med utbyggnationen. Om det är så att den sambon som inte äger huset betalar hela utbyggnationen, kan ni komma överens om att den sambon som har betalat ska bli ersatt de kostnaderna vid separation. Eller om ni båda betalar utbyggnationen så kan ni avtala om att ni blir delägare av den.

Om ni istället uppför en ny bostad på fastigheten kan denna dock bli samboegendom, en gemensam bostad. Som sedan måste delas lika vid separation, om någon begär bodelning. Och precis som du säger så blir ett köp av en ny gemensam bostad samboegendom, oavsett vem som betalar för huset.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga, annars är du alltid välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar

Felicia EkRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning