Blir en utbyggnation av ett hus samboegendom?

FRÅGA
Ställde precis en fråga men skulle vilja förtydliga lite.Jag har en fråga gällande sambolagen. Om man äger ett hus och träffar någon och då väljer att bygga ut huset istället för att köpa nytt. Vad gäller då vid separation. Lånet på utbyggnaden tar den som redan äger huset, så den som flyttar in äger inget och står inte heller på lånen. Blir själva utbyggnadsdelen samboegendom? Om den som äger huset istället köper ett nytt hus som man flyttar in i ihop har jag förstått det som att det blir samboegendom som man då delar lika vid separation trots att inte båda äger huset?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om det du frågar om finns i sambolagen (2003:376).

Samboegendom är endast sådan egendom som skaffats för det gemensamma användandet.(3 § sambolag). Så om någon redan äger ett hus och sedan väljer att flytta ihop med sin partner i det huset och bli sambos kommer huset inte bli samboegendom. En utbyggnation som du nämner i din fråga nämns inte i lagen och kommer inte förändra detta. Den som sen tidigare äger huset kommer inte behöva dela på det eller utbyggnationen. Det spelar heller ingen roll vem som betalar och står på lånet.

Ni som sambos kan dock avtala om hur ni vill göra med utbyggnationen. Om det är så att den sambon som inte äger huset betalar hela utbyggnationen, kan ni komma överens om att den sambon som har betalat ska bli ersatt de kostnaderna vid separation. Eller om ni båda betalar utbyggnationen så kan ni avtala om att ni blir delägare av den.

Om ni istället uppför en ny bostad på fastigheten kan denna dock bli samboegendom, en gemensam bostad. Som sedan måste delas lika vid separation, om någon begär bodelning. Och precis som du säger så blir ett köp av en ny gemensam bostad samboegendom, oavsett vem som betalar för huset.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga, annars är du alltid välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar

Felicia Ek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3038)
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal
2021-11-24 Ärver min sambo mitt hus om jag avlider? Hur ska vara säker på att de tillfaller mina barn?
2021-11-23 Vad händer med katterna när jag och min sambo separerar?

Alla besvarade frågor (97337)