Bli sambo och lägga in olika kontantinsats i bostaden

FRÅGA
Hejsan,Jag och min sambo kommer inom kort att köpa hus. Han kommer att ha ca 600 000 kr vid köpestillfället och jag kommer att ha ca 1,1 MKR. Vi vill båda stå som ägare av hälften, men vid en ev. separation vill jag ha tillbaka den delen jag la in, som är mer än honom. Jag står med andra ord för en större risk. Är det ett skuldebrev som jag ska skriva och vad händer om huset vi köper inte går med vinst så att jag inte får tillbaka den delen som jag la in på en gång? Min sambo verkar vilja betala lika varje månad efter köpet så själva fördelningen kommer isf. bli om vi någongång säljer. Det kan också hända att den delen jag lägger in utöver går till tex. kök och badrumsrenoveringar och inte direkt in i köpessumman.Min andra fråga är; vi är sambos och kommer i februari att bli föräldrar. Vilka papper ska vi skiva till då?Tack för svar!Mvh
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Vad bra att du och din sambo funderar igenom de här frågorna.

När det gäller huset, så eftersom ni köper det för att gemensamt bo där, så är det enligt Sambolagen 3 § att anse som samboegendom. Om ni separerar kommer huset alltså ingå i bodelningen (8 §), och ni kommer få hälften var av värdet vardera för huset enligt sambolagen 14 §. Sambolagen tar nämligen ingen hänsyn till vem som betalt, även om den ena sambon betalt mer än den andra sker en hälftendelning. Det sker en hälftendelning till och med om den ena sambon betalat allt.

Den enklaste lösningen på problemet med att ni lagt in olika stor insats är den du själv nämner, att ni helt enkelt skriver ett skuldebrev på att sambon är skyldig dig mellanskillnaden upp till halva köpeskillingen för huset. Eller ett skuldebrev motsvarande det extra du lagt in på renovering om det blir så. Skuldebrevet kan skrivas så att det inte förfaller förrän vid en eventuell separation.

Jag förstår inte riktigt vad du menar med om huset inte ökar i värde så du inte får ut det du lagt in direkt? Har ni ett skuldebrev så gäller det, och i övrigt så drabbar en förlust er då lika mycket eftersom ni äger halva huset var och skuldebrevet baseras på en fast summa och inte minskar i värde.

Vad roligt att ni ska bli föräldrar! Det ni kan fundera på är om ni ska skriva ett inbördes testamente eller skaffa ömsesidig livförsäkring, sambos ärver inte varandra enligt svensk rätt.Om det kommande barnet är det enda barn någon av er har, så om någon av er dör ärver barnet allt. Om någon av har barn sen tidigare, sk särkullbarn är det än större anledning att fundera på inbördes testamente eller en ömsesidig livförsäkring som är tillräcklig för att köpa loss andra halvan av huset om någon av er dör.

För att få hjälp både med skuldebrev och testamente kan ni använda Lawlines interaktiva avtalsformulär, men allra bäst är att i detalj gå igenom just er situation med en jurist. Här kan du boka tid hos en jurist nära dig.

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2731)
2020-09-26 Kan en sambo begära bodelning efter att tidsfristen löpt ut?
2020-09-25 Hur blir det med det jag investerar i min sambos hus om vi går isär?
2020-09-25 Har min sambo rätt till hälften av mitt hus och mina möbler?
2020-09-23 Hyresvärd och hyresgäst - sambor?

Alla besvarade frågor (84447)