Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning

FRÅGA
vems rätt är bilen vid sepration hej jag står som ägare på en bil å min före detta sambo skriver till mig att bilens ska delas på vi har haft som gemesam ekonomi när vi betalt alla räkningar delar vi upp pengarna där efter handlar både jag å hon mat på dom pengarna så jag undrar mest har hon ens rätt till bilen lr pengar av den då det är jag som betalde den genom mitt konto mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För sambos gäller sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av parterna önskar det, vid en bodelning ska all samboegendom delas lika mellan parterna (8 § sambolagen, 14 § sambolagen). Ett samboförhållande upphör när sambos ingår äktenskap, om samborna flyttar isär eller om en av samborna avlider. Ett samboförhållande upphör även om en sambo ansöker om förordnande av bodelningsförrättare, om rätten att bo kvar i bostaden eller om sambon väcker talan om övertagande av bostad (2 § sambolagen).

Samboegendom – egendom som införskaffats för gemensamt bruk

All egendom är inte samboegendom. Sambolagen skiljer på sådan egendom som köpts för gemensamt eller privat bruk. För att egendom ska utgöra samboegendom krävs att egendomen har införskaffats för gemensam användning (3 § sambolagen). Vad som anses med samboegendom är bostad och bohag (3 § sambolagen), resterande egendom som exempelvis bil och fritidshus faller utanför och ska inte delas lika.

Sammantaget utgör inte bilen samboegendom och ska därmed inte ingå vid bodelningen, din sambo har inte rätt till hälften av bilen om det inte finns ett avtal som stadgar annat.

Med vänlig hälsning,

Runa Hansson Bandelin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3001)
2021-09-23 Behöver jag upprätta ett samboavtal?
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig

Alla besvarade frågor (95801)