Bil och övernattningslägenhet i samboförhållande

FRÅGA
Hej!Vi har blivit sambos sedan april i år. Jag äger sedan tidigare (25 år) ett stort hus och här har min sambo flyttat in. Jag förstår att här är det inga problem om vi skulle gå skilda vägar, då jag är ensam ägare sedan många år. Däremot har jag en fråga vad som händer om han ex. tar ett lån och köper bil eller övernattningslägenhet? Han står för lånet, men blir jag skyldig att betala lånet om vi går skilda vägar?Min väninna nämnde att det var bäst av avsäga sambolagen, stämmer detta?Tack på förhand. Hälsningar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I 8 § Sambolagen (SamboL) framgår det att om samboförhållandet upphör ska samboegendomen, på begäran av någon av er, fördelas mellan er (bodelning). Samboegendom utgör gemensam bostad eller bohag som förvärvats för gemensam användning, (3 § SamboL). Gemensamt bohag är inre lösöre för det gemensamma hemmet, (6 § SamboL).

Bilen/lägenheten är inte samboegendom
Eftersom bilen eller övernattningslägenheten inte utgör gemensam bostad eller bohag så utgör de inte samboegendom. Det innebär också att lånet som hänför sig till bilen eller övernattningslägenheten inte ska täckas ur samboegendomen, förutsatt att din sambos enskilda egendom kan täcka skulden, (13 § SamboL). Lånet kommer alltså inte att täckas ur er gemensamma egendom (förutsatt att din sambos enskilda egendom kan täcka skulden) och det är inget du kommer bli skyldig att betala.

Avsäga sambolagen
Om ni inte vill omfattas av sambolagen kan ni skriva ett samboavtal. I avtalet kan ni helt eller delvis avvika från sambolagens bestämmelser. Det trygga med ett samboavtal är att ni vet hur uppdelningen av all egendom kommer att ske om ni går skilda vägar. I slutändan är det upp till er vad ni anser vara bäst i ert fall.

För hjälp med upprättande av samboavtal hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå. Här kan du boka tid med en jurist.

Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95740)