Bevisvärdering, offentlig försvarare och påföljdsbestämning.
Lawline svarar
Hej Niklas! Inom svensk rätt råder s.k. fri bevisprövning, detta innefattar såväl fri bevisföring som fri bevisvärdering. I ett konkret fall innebär det att parterna har rätt att åberopa den bevisning de önskar och rätten får fritt avgöra värdet av den bevisning som lagts fram i målet.
Det går inte att avgöra hur bevisningen kommer att värderas i ditt enskilda fall, domaren ser till fler faktorer än antalet vittnen, t.ex. vägs trovärdighet in. Du ska ha i åtanke att det är åklagaren som har bevisbördan i brottmål. Detta innebär att det är åklagaren som har att bevisa att du är skyldig, inte du som ska bevisa din oskuld. Detta gäller även frågan om nödvärn, även där ska åklagare i det fall invändningen inte kan avfärdas, bevisa att du inte handlat i nödvärn.
Vidare vill jag framhålla din rätt till offentlig försvarare. I vissa fall, t.ex. om man riskerar annan påföljd än böter eller villkorlig dom, har misstänkta rätt till offentlig försvarare. Kontakta förundersökningsledaren (åklagaren) eller domstolen om åtal har väckts. Det är domstolen som fattar beslut om offentlig försvarare.
Den eventuella påföljden du riskerar att få beror på många omständigheter. Påföljden bestäms efter det s.k. straffvärdet, däri beaktas den skada, kränkning eller fara som gärningen inneburit, vad den tilltalade insett eller borde ha insett om detta samt de avsikter eller motiv som han eller hon haft. Det ska särskilt beaktas om gärningen inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv eller hälsa eller trygghet till person. Häri kan även nödvärnsinvändningen komma att beaktas.
Det är av denna anledning väldigt svårt att avgöra vilken påföljd du kan komma att ådömas för det fall du blir dömd.
Vänlig hälsning